ΝΕΑ

Απαγορεύτηκε το επεξεργασμένο κρέας στα σχολεία της Νέας Υόρκης

Από  | 

Το Δημοτικό Συμβούλιο της Νέας Υόρκης πέρασε πρόσφατα το ψήφισμα 238, που απαγορεύει το επεξεργασμένο κρέας στα δημόσια σχολεία. Μια απόφαση σημαντική για πολλούς λόγους.

Το ψήφισμα καλεί το σχετικό Τμήμα Εκπαίδευσης της πόλης να απαγορεύσει την πώληση και διάθεση επεξεργασμένου «κρέατος» στα δημόσια σχολεία, όπως αλλαντικά και χοτ ντογκ, εξαιτίας των κινδύνων υγείας που κρύβουν, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου.

Το ψήφισμα οφείλεται στον Fernando Cabrera, μέλος του Συμβουλίου που πρότεινε το σχέδιο νόμου το 2017. Σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του:

Οι έρευνες δείχνουν πως το επεξεργασμένο κρέας είναι ανθυγιεινό και μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας, μεταξύ των οποίων καρκίνο και διαβήτη. Το 2015 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ευρήματα που δείχνουν ότι το επεξεργασμένο κρέας περιέχει καρκινογενή χημικά. Τα σχολικά μενού συχνά περιέχουν τέτοιες τροφές, όπως αλλαντικά, πεπερόνι και χοτ ντογκ. Τα έτη 2016-2017 διαπιστώθηκε ότι για πολλά παιδιά στη Νέα Υόρκη το φαγητό που τρώνε στο σχολείο είναι το μοναδικό πλήρες γεύμα της ημέρας τους. Έτσι, το μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου Fernando Cabrera ανέλαβε δράση ώστε να διδάξουμε στα παιδιά να τρώνε υγιεινά και να αποκτήσουν συνήθειες και τρόπο ζωής που θα τους εξασφαλίσει μια μακρά, υγιή και παραγωγική ζωή.

Το ψήφισμα του Cabrera υιοθετήθηκε μετά και από κάλεσμα του προέδρου του Δήμου του Μπρούκλιν, Eric Adams, ο οποίος ακολουθεί για τον εαυτό του μια φυτική διατροφή:

Δεν γίνεται να συνεχίσουμε να ταΐζουμε τα παιδιά μας ουσίες που είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι αυξάνουν το ρίσκο για καρκίνο. Οι κοτομπουκιές και οι κιμάδες βρίσκονται στην ίδια κατηγορία επικινδυνότητας με τα τσιγάρα. Δεν θα δίναμε ποτέ τσιγάρα στα παιδιά μας, επομένως δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να συνεχίσουμε να τα δηλητηριάζουμε με αυτά τα επεξεργασμένα τρόφιμα.

Παρόμοια απόφαση είχε παρθεί και από την επιτροπή για τα σχολικά μενού στη Σάντα Μπάρμπαρα της Καλιφόρνια το 2018, όταν όλα τα επεξεργασμένα προϊόντα «κρέατος» αποσύρθηκαν από τα σχολεία.

 

Τι συμβαίνει στην Ελλάδα

Τα αλλαντικά, τα λουκάνικα, ο γύρος, το μπέικον και οι κοτομπουκιές όχι μόνο δεν αποτελούν τροφές προς αποφυγή στην Ελλάδα, αφού πωλούνται σε οποιαδήποτε καντίνα και κυλικείο σε κάθε σχολείο, νοσοκομείο και δημόσια υπηρεσία, αλλά επιπλέον διαφημίζονται με τον πλέον επιθετικό τρόπο σε κάθε έντυπο και ηλεκτρονικό μέσο.
Ακόμη και οι ίδιοι οι γονείς, όμως, δεν φαίνεται να γνωρίζουν τους κινδύνους που εγκυμονούν αυτές οι δηλητηριώδεις τροφές για τα παιδιά τους, αφού κανείς δεν τους έχει ενημερώσει επίσημα. Είναι χαρακτηριστικό πως κάθε παιδικό πάρτι ή εκδήλωση περιλαμβάνει πίτσα, αλλαντικά, τηγανιτές πατάτες, κοτομπουκιές και άλλα επεξεργασμένα προϊόντα κρέατος, τα οποία είναι απολύτως συσχετισμένα με πλήθος ασθενειών. Κι όμως, προσφέρουμε αυτές τις τροφές στα παιδιά μας και μάλιστα όχι μόνο περιστασιακά αλλά σχεδόν σε καθημερινή βάση – και κανείς δεν φαίνεται να το πολυσκέφτεται.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την Παγκόσμια Έκθεση Διατροφής του 2018 τα παιδιά στην Ελλάδα είναι τα πιο παχύσαρκα στην Ευρώπη, με το 40% να πίνει ροφήματα με ζάχαρη καθημερινά και το ένα τρίτο εξ αυτών να μην τρώει ούτε ένα φρούτο την ημέρα. Όπως αναφέρει ο John McDougall, γιατρός, ερευνητής και ειδικός της διατροφής, μπορούμε πλέον να εντοπίζουμε υψηλή χοληστερίνη και αρτηριακές πλάκες (επιστρώσεις λίπους που βουλώνουν τις αρτηρίες και μπορεί να οδηγήσουν σε εμφράγματα και εγκεφαλικά), ακόμα και σε παιδιά της Β’ Γυμνασίου.

Σχόλια Facebook