ΝΕΑ

Μια φώκια νεκρή από αλιευτικά δίχτυα μας δείχνει την άλλη όψη τους ψαρέματος

Από  | 

Αν και τα πλαστικά μιας χρήσης αποτελούν μια σοβαρή απειλή για την θαλάσσια ζωή, ο κτηνίατρος Τζέιμς Μπαρνέτ εξηγεί πως βλέπει ζώα εγκλωβισμένα μέσα σε παλιά δίχτυα, πολύ συχνότερα.

Χρησιμοποιώντας μια σοκαριστική φωτογραφία μιας φώκιας που βρέθηκε νεκρή στην Κορνουάλη το 2017, τυλιγμένη μέσα σε «δίχτυα-φάντασμα», ο ειδικός στην θαλάσσια ζωή κτηνίατρος ξεκίνησε μια εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για το θέμα.

Τα «δίχτυα-φάντασμα» (ghost nets) είναι παλιά, παρατημένα, χαμένα ή κατεστραμμένα δίχτυα αλιείας, που βρίσκονται διάρπαρτα στους ωκεανούς όλου του κόσμου. Αποτελούν σοβαρή απειλή για τα ζώα της θάλασσας και, σε αντίθεση με ό,τι ακούγεται συχνά, είναι πολύ πιο σοβαρή μορφή ρύπανσης από τα πλαστικά μιας χρήσης αφού αποτελούν σχεδόν το 46% όλων των πλαστικών που βρίσκονται στις θάλασσες.

Ο κ. Μπαρνέτ εργάζεται στο Cornish Seal Sanctuary στο Γκικ της Κορνουάλης και φροντίζει τραυματισμένα θαλάσσια ζώα από τις αρχές της δεκαετίας του 1990. Με τα χρόνια, έχει πραγματοποιήσει εκατοντάδες μεταθανάτιες εξετάσεις σε δελφίνια, φώκιες και άλλα ζώα που βρέθηκαν νεκρά σε ακτές.

Όπως αναφέρει:

Δεν γνωρίζουμε πόσο σοβαρό είναι το πρόβλημα των μικροπλαστικών, ακόμη. Τα μικροπλαστικά είναι μια εντελώς άγνωστη παράμετρος. Δεν μπορούμε να διευκρινίσουμε, ακόμη, πόσο σοβαρά επηρεάζουν την υγεία των θαλάσσιων ζώων και πιστεύω ότι απαιτούνται περαιτέρω μελέτες τα επόμενα χρόνια για να πάρουμε απαντήσεις.

Οι φώκιες είναι πολύ περίεργα ζώα που περιεργάζονται τα δίχτυα που επιπλέουν στο νερό ή κείτονται στον πυθμένα και μπορεί να μπλεχτούν σε αυτά.

Τα τραύματα στο σώμα των θηλαστικών που εντοπίζονται συχνά αποτελούν ένδειξη πως το ζώο τραυματίστηκε σε δίχτυα. Πέρσι, ο κ. Μπαρνέτ πραγματοποίησε αυτοψία σε 30 κητώδη που βρέθηκαν ξεβρασμένα σε ακτές και περίπου το 25% από αυτά ήταν παράπλευρες απώλειες σάρωσης αλιευτικών.

Η σάρωση των ωκεανών είναι μια συνηθισμένη μέθοδος αλιείας. Τεράστια δίχτυα ρίχνονται στο νερό και σαρώνουν τα πάντα στο πέρασμά τους χωρίς καμία διάκριση. Έτσι, μαζί με τα ψάρια που επιδιώκει να φέρει στην επιφάνεια το αλιευτικό σκάφος, αμέτρητα άλλα ζώα εγκλωβίζονται στα δίχτυα ως παράπλευρες απώλειες: Δελφίνια, χελώνες, καρχαρίες κ.ά.

Το περασμένα Μάιο, μια φώκια βρέθηκε ξεβρασμένη σε ακτή κοντά στο Μπόσκασλ, τυλιγμένη μέσα σε 35 κιλά από δίχτυα. Οι εθελοντές της τοπικής ομάδας διάσωσης που την εξέτασαν είπαν πως η φώκια βίωσε σίγουρα έναν φρικτό τρόπο θανάτου.

Η κατάσταση δεν είναι διαφορετική στην Ελλάδα, ούτε και οπουδήποτε αλλού στον κόσμο. Δελφίνια και άλλα θαλάσσια ζώα βρίσκονται συχνά εγκλωβισμένα σε δίχτυα ψαράδων, άλλοτε τραυματισμένα και άλλοτε νεκρά. Πρόκειται για ένα μόνο μέρος του τιμήματος της αλιείας, εφόσον οι άνθρωποι εξακολουθούν να πληρώνουν για να τρώνε ψάρια.

Σχόλια Facebook