ΗΘΙΚΗ

9 αλήθειες για τη βιομηχανία αβγών που μάλλον δεν ξέρεις

Από  | 

Ίσως να σκέφτεσαι ότι τα αβγά δεν είναι το ίδιο «βίαια» σε σχέση με άλλα ζωικά τρόφιμα. Οι κότες απλώς γεννούν αβγά και, έτσι κι αλλιώς, κάποιος πρέπει να τα πάρει.

Όπως συμβαίνει και με όλα τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης, γύρω από την παραγωγή και κατανάλωση αβγών έχουν στηθεί ορισμένοι μύθοι, ή ανακρίβειες. Ένας τέτοιος κάνει τους καταναλωτές να αισθάνονται λιγότερο άβολα για τα αβγά απ’ ότι για άλλα τρόφιμα, όπως το «κρέας». Πριν αγοράσεις ξανά αβγά, λοιπόν, ίσως θα ήθελες να ξέρεις τις παρακάτω εννέα αλήθειες:

1. Η βιομηχανία αβγών σκοτώνει παγκοσμίως 6.000.000.000 (αυτό είναι: έξι δισεκατομμύρια) αρσενικά κοτοπουλάκια κάθε χρόνο.

2. Τα αρσενικά κοτοπουλάκια που γεννιούνται στα εκκολαπτήρια δεν πρόκειται να γεννούν αβγά όταν μεγαλώσουν, ούτε και είναι το κατάλληλο είδος για χρήση ως «κρέας». Τα εκκολαπτήρια ξεχωρίζουν τα αρσενικά από τα θηλυκά την ημέρα που εκκολάπτονται και, εφόσον τα αρσενικά είναι πρακτικά άχρηστα, τα πετούν σαν να ήταν σκουπίδια. Συνήθως αφήνονται σε σακούλες να πεθάνουν από ασφυξία ή αλέθονται ζωντανά σε μεγάλους πολτοποιητές.

 


3. Τα αβγά που πωλούνται ως «βιολογικά» ή «ελευθέρας βοσκής» αλλά ακόμα και τα κοτόπουλα που μεγαλώνουν σε αυλές από ιδιώτες εκτροφείς, επίσης προέρχονται από τέτοια εκκολαπτήρια.

4. Τα νεογέννητα κοτοπουλάκια είναι πιο έξυπνα, σε μεγαλύτερη εγρήγορση και με καλύτερη επίγνωση του περιβάλλοντός τους από τα ανθρώπινα μωρά, σύμφωνα με πρόσφατες επιστημονικές μελέτες. Βασικά, πολλά χαρακτηριστικά γνωρίσματα που προηγουμένως θεωρούνταν αποκλειστικά στην επικοινωνία των πρωτευόντων, όπως οι άνθρωποι, έχουν ανακαλυφθεί τώρα και στα κοτόπουλα.

5. Τα θηλυκά κοτοπουλάκια στέλνονται σε πτηνοτροφεία όπου, εξαιτίας των επί δεκαετιών επιλεκτικών διασταυρώσεων και γενετικών παρεμβάσεων, γεννούν από 250 ως 300 αβγά τον χρόνο – σχεδόν ένα κάθε ημέρα. Στην φύση, οι άγριες κότες γεννούν μόνο 10 ως 15 αβγά τον χρόνο. Όπως όλα τα πουλιά, έτσι και οι κότες γεννούν αβγά μόνο κατά την περίοδο της αναπαραγωγής τους και μόνο για λόγους αναπαραγωγής – όχι για να τρώνε οι άνθρωποι ομελέτες.

6. Ένα τεράστιο ποσοστό των αβγοπαραγωγικών πουλιών περνά ολόκληρη τη ζωή του σε κλουβιά τόσο στενά που δεν μπορούν ούτε να ανοίξουν τα φτερά τους. Συνήθως στοιβάζονται από πέντε ως και δέκα πουλιά σε κάθε κλουβί, με κάθε ζώο να έχει στη διάθεσή του χώρο περίπου όσο μια κόλλα Α4. Στέκονται πάνω σε σύρματα, όπου τραυματίζουν άσχημα τα πόδια τους και συνήθως δεν έχουν την παραμικρή κτηνιατρική φροντίδα.

7. Σε τόσο απελπιστικές συνθήκες διαβίωσης, τα πουλιά συνήθως εμφανίζουν αλλόκοτες και βίαιες συμπεριφορές. Αντί για περισσότερο χώρο, οι πτηνοτρόφοι προτιμούν να τους κόβουν τα ράμφη, χωρίς καμία αναισθησία. Τα ράμφη είναι γεμάτα από νευρικές απολήξεις και τα ζώα αισθάνονται αφόρητο πόνο κατά την διαδικασία.

8. Στην φύση, οι κότες μπορούν να ζήσουν 10-15 χρόνια, όμως οι κότες που εκτρέφονται για τα αβγά σπάνια φτάνουν στα δεύτερα γενέθλιά τους. Σφάζονται, πνίγονται με δηλητηριώδη αέρια ή ακόμα και πετιούνται σε χωματερές σε ηλικία από 12 ως 18 μηνών, όταν η παραγωγή τους σε αβγά μειώνεται σε «μη κερδοφόρα επίπεδα».

9. Στα σφαγεία, πολλές κότες έχουν ακόμη τις αισθήσεις τους καθώς τους κόβουν τον λαιμό και η καρδιά τους συνεχίζει να χτυπάει καθώς το αίμα τους ξεχύνεται από το στόμα τους. Εκατομμύρια κότες πεθαίνουν με αυτόν τον άδικο, φρικτό τρόπο, καθώς διατηρούν τις αισθήσεις τους μέχρι την τελευταία στιγμή, όταν βυθίζονται σε βραστό νερό για αφαίρεση των πούπουλων. Πνίγονται και πεθαίνουν καθώς βράζουν ζωντανές.

Πηγή

Σχόλια Facebook