ΑΠΟΨΕΙΣ

Μελισσοκομική εταιρεία επιχειρεί να ορίσει τον βιγκανισμό από την αρχή

Από  | 

Φυσικά δεν θα περιμέναμε από μια μελισσοκομική επιχείρηση να υποστηρίξει την αποχή από προϊόντα εκμετάλλευσης των μελισσών. Κάποιες από αυτές, όμως, το πηγαίνουν ένα βήμα παρακάτω, προσπαθώντας να ορίσουν από την αρχή τι σημαίνει «βίγκαν».

Οι «άνθρωποι με αυξημένες ευαισθησίες για τη φύση και το οικοσύστημα» δεν είναι βίγκαν, όπως αφελώς ισχυρίζεται το συγκεκριμένο άρθρο. Ίσως είναι οικολόγοι ή απλώς ευαίσθητοι.

Βίγκαν είναι το άτομο που απορρίπτει, στον βαθμό που είναι εφικτό και πρακτικό, την χρήση ζώων για οποιονδήποτε λόγο. Οι μέλισσες είναι ξεκάθαρα ζώα και η αποχή από την εκμετάλλευσή τους είναι ξεκάθαρα κάτι το εφικτό και πρακτικό, μιας και δεν χρειαζόμαστε μέλι για να επιβιώσουμε.

Σύμφωνα με το άρθρο, θα πρέπει να απασχολεί μόνο η βιομηχανοποιημένη μελισσοκομία, αφού στην χώρα μας ο μελισσοκόμος είναι ένας άνθρωπος που δείχνει σεβασμό και αγάπη στις μέλισσες. Επιπλέον, το άρθρο ισχυρίζεται πως οι μελισσοκόμοι δεν σκοτώνουν τις μέλισσες και παίρνουν από αυτές μέλι που φτιάχνουν έτσι κι αλλιώς, θα το έφτιαχναν δηλαδή ακόμη κι αν είχαν ήδη αρκετό. Στο αποκορύφωμα της αστείας προσπάθειας να προωθήσουν το προϊόν «τους», μάλιστα, προτείνουν την κατανάλωση μελιού από τους βίγκαν, ως μια καλή πηγή βιταμίνης Β-12.

Είναι αλήθεια ότι οι μικροί μελισσοκόμοι στην χώρα χρησιμοποιούν πολύ πιο ήπιες μεθόδους εκτροφής. Είναι επίσης αλήθεια ότι σπάνια εφαρμόζουν την βάρβαρη μέθοδο της θανάτωσης των αποικιών λίγο πριν τον χειμώνα. Και πάλι όμως, η πραγματικότητα είναι πως το μέλι δεν είναι σε καμία περίπτωση βίγκαν.

Ο ισχυρισμός πως οι μικροί, τοπικοί παραγωγοί μελιού «αγαπούν και σέβονται» τις μέλισσες δεν διαφέρει σε τίποτα από τον ισχυρισμό των παραγωγών άλλων ζωικών προϊόντων. Ακριβώς τα ίδια ακούμε και από κτηνοτρόφους, οι οποίοι συνεχώς ισχυρίζονται ότι αγαπούν τα ζώα τους, τους βάζουν κλασική μουσική και ότι τα θεωρούν μέλη της οικογένειάς τους.

«Η μέλισσα είναι έτσι φτιαγμένη ώστε να παράγει όσο μέλι μπορεί και όχι όσο χρειάζεται», είναι ένας άλλος ισχυρισμός του άρθρου. Ο λόγος για τον οποίο αυτό είναι ψευδές και παράλογο βρίσκεται παντού γύρω μας: Οι μέλισσες υπάρχουν στον πλανήτη εδώ και 130 εκατομμύρια χρόνια, πολύ πριν την εμφάνιση του ανθρώπου ή άλλων ζώων που πιθανώς άρπαζαν μέλι από τις αποικίες μελισσών. Επομένως, αν πράγματι οι μέλισσες έφτιαχναν παραπάνω μέλι απ’ όσο χρειάζονται, σήμερα, μετά από τόσα εκατομμύρια χρόνια, θα ζούσαμε σε έναν πλανήτη γεμάτο από απολιθωμένα βουνά μελιού.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως ο ισχυρισμός του άρθρου περί βιταμίνης Β-12 στο μέλι, εκτός από ψευδής είναι και επικίνδυνος. Το μέλι δεν περιέχει Β-12. Ακόμα και αν απειροελάχιστα ίχνη αυτής της βιταμίνης εντοπίζονται σε ορισμένα είδη μελιού, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αποτελέσει αξιόπιστη πηγή για έναν βίγκαν με δεδομένο ότι χρειαζόμαστε τουλάχιστον 2,5μg την ημέρα. Το μέλι αποτελείται κατά 82% από σάκχαρα και περιέχει ορισμένα μέταλλα όπως ασβέστιο, μαγγάνιο, χαλκό και φώσφορο, καθώς και ίχνη από ορισμένες υδατοδιαλυτές βιταμίνες – τίποτα που δεν μπορεί κάποιος να λάβει από λαχανικά, όσπρια και φρούτα – αλλά σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί πηγή βιταμίνης Β-12.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το μέλι και τους λόγους που δεν είναι βίγκαν, δείτε την σχετική ανάρτηση.

Σχόλια Facebook