ΑΠΟΨΕΙΣ

Να εμπιστεύεται κανείς όσα λένε οι βίγκαν γιατροί;

Από  | 

Προσπαθείς να μιλήσεις σε κάποιον για την βίγκαν διατροφή, για τα οφέλη της στην υγεία, την επάρκεια και την καταλληλότητά της. Ή, να αναφερθείς στις βλαβερές συνέπειες της κατανάλωσης κρέατος και γαλακτοκομικών. Προς επίρρωση των ισχυρισμών σου, επικαλείσαι μερικές δεκάδες άρθρα, ομιλίες ή εκθέσεις επιστημόνων – κυρίως γιατρών.

Και τότε ακούς αυτό: «Ναι, αλλά αυτοί είναι δικοί σας. Είναι βίγκαν γιατροί. Οι υπόλοιποι, που είναι περισσότεροι, διαφωνούν».

Το παραπάνω, όχι και τόσο σπάνιο σενάριο, είναι δείγμα του πόσο ισχυρή μπορεί να είναι η δύναμη της συνήθειας. Συχνά, στην προσπάθειά μας να υπερασπιστούμε τις συνήθειές μας και να αποφύγουμε την αλλαγή, αναζητούμε οποιοδήποτε καταφύγιο, οποιονδήποτε και ο,τιδήποτε μπορεί να μας καθησυχάσει, λέγοντάς μας: «Ηρέμησε, μην τους ακούς. Όλα όσα ξέρεις ισχύουν. Αυτοί είναι καθοδηγούμενοι».

Τι εννοούμε όμως λέγοντας «βίγκαν γιατροί»;
Η πρώτη και φαινομενικά πιο λογική απάντηση είναι πως εννοούμε γιατρούς, που είναι και οι ίδιοι βίγκαν. Η πιο πονηρή εξήγηση, όμως, που δίνουν κάποιοι, είναι πως πρόκειται για γιατρούς οι οποίοι, εξυπηρετώντας διάφορα προσωπικά ή εταιρικά συμφέροντα, προωθούν τον βιγκανισμό.

Η πραγματικότητα
Βεβαίως θα μπορούσαν να υπάρχουν επαγγελματίες οι οποίοι προωθούν, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, τα προσωπικά τους συμφέροντα, κάποιο προϊόν ή εταιρεία. Κανείς δεν μπορεί να το αποκλείσει. Όμως αυτή είναι μια παραδοχή που ισχύει γενικά, όχι μόνο για τους «βίγκαν γιατρούς». Εξάλλου, είναι δύσκολο να κατανοήσει κανείς και τι ακριβώς «προωθεί» κάποιος που μας προτρέπει να τρώμε φρούτα και λαχανικά.

Όσοι χαρακτηρίζονται ως «βίγκαν γιατροί», σπάνια είναι στ’ αλήθεια βίγκαν. Χαρακτηρίζονται έτσι από δημοσιογράφους, ιστοσελίδες ή συναδέλφους τους, επειδή προτείνουν στους ανθρώπους την φυτική διατροφή και, στα πλαίσια της συνηθισμένης παρανόησης πως κάποιος που τρώει βίγκαν φαγητό είναι και ο ίδιος βίγκαν, έχουν «κληρονομήσει» αυτόν τον χαρακτηρισμό.

Μερικοί από τους πιο διάσημους υποστηρικτές της φυτικής διατροφής που είναι ταυτόχρονα γιατροί ή άλλοι επαγγελματίες της υγείας, είναι οι T. Colin Campbell, Caldwell Esselstyn, John McDougall, Kim Williams, Joel Fuhrman, Dean Ornish, Neal Barnard, Brooke Goldner, Michael Greger, Michael Klaper, Joel Kahn, Garth Davis, Alan Goldhamer και Robert Ostfeld.

Ελάχιστοι από αυτούς δηλώνουν βίγκαν. Ο Colin Campbell, για παράδειγμα, χρησιμοποίησε αρουραίους στην μεγάλη του έρευνα, γνωστή ως Μελέτη της Κίνας, ενώ οι περισσότεροι από αυτούς δεν έχουν κανένα πρόβλημα να φορούν δερμάτινα και μάλλινα ρούχα. Ο λόγος που υποστηρίζουν και προωθούν την βίγκαν διατροφή είναι επειδή γνωρίζουν, με βάση τα επιστημονικά δεδομένα, πως αποτελεί την πιο υγιεινή διατροφή του κόσμου και ένα πολύτιμο εργαλείο στην πρόληψη και στην θεραπεία ασθενειών. Οι θέσεις τους βασίζονται στην επιστήμη, όχι σε ηθικές αξίες.

Η βίγκαν διατροφή είναι το μοναδικό είδος διατροφής που έχει αποδειχθεί πως όχι μόνο προλαμβάνει, αλλά θεραπεύει την στεφανιαία νόσο. Η στεφανιαία νόσος αποτελεί σήμερα τον μεγαλύτερο «δολοφόνο», αφού σε αυτήν οφείλεται το 1/3 των θανάτων στις ΗΠΑ, με παρόμοια ποσοστά και στην Ευρώπη.

Μιλώντας για «βίγκαν γιατρούς», υπονοούμε πως προωθούν δικά τους συμφέροντα, για τους δικούς τους λόγους. Όμως αυτό που στ’ αλήθεια προωθούν, είναι να τρώμε μια φυτική διατροφή. Να βγάλουμε από το πιάτο μας κρέας, γαλακτοκομικά, αβγά και επεξεργασμένες τροφές και να το γεμίσουμε με φρέσκα φρούτα και λαχανικά, όσπρια, ξηρούς καρπούς, δημητριακά – τροφές που μπορούμε να προμηθευτούμε μόνοι μας από οπουδήποτε ή ακόμη και να καλλιεργήσουμε. Δεν πουλάνε οι ίδιοι καρότα ή πεπόνια. Απλώς μας προτείνουν να τα τρώμε. Το περισσότερο «συμφέρον» που θα μπορούσε κάποιος από αυτούς να έχει είναι κάποιο βιβλίο, DVD ή e-book για την φυτική διατροφή, το οποίο μπορούμε να αγοράσουμε ή να μην αγοράσουμε. Οι συμβουλές τους δεν προσφέρονται με ανταλλάγματα, ούτε χρειάζεται να αγοράσετε κάποιο προϊόν που πουλάνε για να νιώσετε καλύτερα.

Με βάση τα επιστημονικά δεδομένα, θα ήταν πιο λογικό να υποστηρίζει κάποιος πως όσοι προτείνουν την κατανάλωση κρέατος και γαλακτοκομικών «εξυπηρετούν συμφέροντα», διότι οι βιομηχανίες που παράγουν αυτά τα τρόφιμα είναι επιχειρήσεις δισεκατομμυρίων δολαρίων, με τεράστια επιρροή στην οικονομία και στην διαμόρφωση πολιτικών, ενώ ταυτόχρονα συντηρούν άλλες τεράστιες βιομηχανίες, όπως αυτή των φαρμάκων, εξαιτίας των αρνητικών επιπτώσεων που έχει στην υγεία η κατανάλωση τέτοιων τροφών.

Από όλα τα θρεπτικά συστατικά που γνωρίζουμε, σκεφτείτε για λίγο ποια είναι αυτά που συνήθως ακούμε ότι πρέπει να «προσέχουμε» και να «φροντίζουμε πως παίρνουμε αρκετά»: Πρωτεΐνη, ασβέστιο και σίδηρος.

Γιατί αυτά συγκεκριμένα; Διότι αυτές είναι οι ουσίες που βρίσκονται σε μεγάλες συγκεντρώσεις στο κρέας και στα γαλακτοκομικά προϊόντα. Η προτροπή να τρώμε «αρκετό ασβέστιο», σημαίνει στην πραγματικότητα προτροπή στην κατανάλωση γαλακτοκομικών. Η σύσταση για «επαρκή κατανάλωση πρωτεΐνης», είναι πρακτικά σύσταση για περισσότερη κατανάλωση κρέατος – παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχουν καταγεγραμμένα περιστατικά ανεπάρκειας πρωτεΐνης στον ανεπτυγμένο κόσμο. Πότε ακούσατε τελευταία φορά πως κάποιος γνωστός σας νοσηλεύτηκε πάσχοντας από ανεπάρκεια πρωτεΐνης; Και πότε για κάποιον που χτυπήθηκε από καρκίνο; Καρδιακή νόσο; Εγκεφαλικό; Διαβήτη;

Νομικές συνέπειες
Μια άλλη παράμετρος που πολλοί αγνοούν, είναι πως ακόμη και οι επαγγελματίες της υγείας είναι υπόλογοι απέναντι στο Νόμο, στην δεοντολογία και στους κανονισμούς που διέπουν το επάγγελμά τους. Απλώς και μόνο επειδή κάποιος είναι γιατρός, δεν σημαίνει πως μπορεί να διαδίδει επικίνδυνες, ανυπόστατες, μη αποδεδειγμένες φήμες και θεωρίες που θα μπορούσαν δυνητικά να απειλήσουν την υγεία των καταναλωτών.

Εάν οι «βίγκαν γιατροί», όπως αποκαλούνται, προτρέπουν τους ανθρώπους προς μοντέλα διατροφής που είναι ανεπαρκή ή επικίνδυνα για την υγεία, τότε σίγουρα κάποιος θα έκανε κάτι για αυτό. Ίσως οι κυβερνήσεις, οι κατά τόπους Ιατρικοί Σύλλογοι ή τα Δικαστήρια. Όμως ποτέ δεν συνέβη κάτι τέτοιο, ούτε και πρόκειται να συμβεί, διότι οι συστάσεις των εν λόγω γιατρών είναι απολύτως συμβατές με τα επιστημονικά δεδομένα.

Στην πραγματικότητα συμβαίνει το εντελώς αντίθετο: Ένας σημαντικός αριθμός γιατρών και άλλων επαγγελματιών της υγείας σε όλο τον κόσμο προκαλεί και οδηγεί τις εξελίξεις στον τρόπο που τρώμε, προς την κατεύθυνση πιο υγιεινών μοντέλων διατροφής.

Η Επιτροπή Γιατρών για την Υπεύθυνη Ιατρική, ένας οργανισμός στον οποίο συμμετέχουν περισσότεροι από 12.000 γιατροί και 150.000 μέλη, προωθεί ενεργά την φυτική διατροφή από το 1985, ενώ ταυτόχρονα ενθαρρύνει τις ηθικές ιατρικές πρακτικές, μακριά από πειράματα σε ζώα.

Γίνονται ακόμη και συνέδρια. Το Διεθνές Συνέδριο Φυτικής Διατροφής και Υγείας, που φέτος λαμβάνει χώρα για 7η συνεχόμενη χρονιά, απευθύνεται σε γιατρού, διαιτολόγους και άλλους επαγγελματίες της υγείας και έχει ως στόχο να στηρίξει τα οφέλη που έχει στην ανθρώπινη υγεία η φυτική διατροφή, μέσω ανασκόπησης της επιστημονικής έρευνας.

Σχολεία σε όλον τον κόσμο εισάγουν την βίγκαν διατροφή στα σχολικά μενού, ενώ πλέον ανοίγουν ακόμη και αμιγώς βίγκαν σχολικές μονάδες, όπως για παράδειγμα το Muse School. Αλήθεια, πως οι Αρχές επιτρέπουν τέτοιου είδους διατροφές στα σχολεία, αν αυτές αποτελούν με οποιονδήποτε τρόπο ρίσκο για την υγεία των παιδιών;

Οι βίγκαν γιατροί είναι, απλώς, γιατροί. Σπούδασαν στις ίδιες ιατρικές σχολές με τους υπόλοιπους. Αυτό που τους ξεχωρίζει από τους υπόλοιπους είναι ότι σε κάποια φάση της καριέρας τους ασχολήθηκαν με την φυτική διατροφή, εξέτασαν τα διαθέσιμα στοιχεία για αυτή και αποφάσισαν να μιλήσουν στους ανθρώπους για τα οφέλη της.

Σχόλια Facebook