ΝΕΑ

«Βάλε τον εαυτό σου στις οπλές τους» – Η νέα καμπάνια για τα γαϊδουράκια

Από  | 

Μια νέα καμπάνια της οργάνωσης UK Donkey Sanctuary ξεκινάει φέτος με σκοπό την ευαισθητοποίηση των τουριστών στο θέμα της χρήσης γαϊδουριών ως μεταφορικά μέσα και γενικότερα για λόγους ψυχαγωγίας στην Σαντορίνη.

Η καμπάνια έχει τίτλο «Βάλε τον εαυτό σου στις οπλές τους» (Put yourself in their hooves), ένα μήνυμα αρκετά δυνατό αν αναλογιστεί κανείς ότι τα γαϊδουράκια της Σαντορίνης, για παράδειγμα, αναγκάζονται να ανεβοκατεβαίνουν περίπου 600 σκαλιά από το πρωί μέχρι το βράδυ, κάτω από τον καυτό ήλιο, κουβαλώντας τουρίστες που απλώς δεν θέλουν να περπατήσουν ή να χρησιμοποιήσουν το τελεφερίκ. Στην Ύδρα, στην Κρήτη και σε πολλά ακόμη μέρη της Ελλάδας η κατάσταση είναι παρόμοια, με γαϊδουράκια, άλογα και μουλάρια να κουβαλούν ή να σέρνουν ανθρώπους, πολλοί εκ των οποίων δεν μπορούν καν να κατανοήσουν πως συμμετέχουν σε πράξεις καταναγκασμού και, συχνά, κακοποίησης.

Μέσα από την πρωτοβουλία οι επισκέπτες του νησιού θα μάθουν περισσότερα για την πίεση που ασκείται στα ζώα όταν αυτά καλούνται να ανέβουν τα ιλιγγιώδη σκαλιά φορτωμένα με ανθρώπους. Μάλιστα, πολλά κρουαζιερόπλοια συμφώνησαν να προβάλουν ένα σύντομο animation video στις οθόνες των πλοίων τους, καθώς κατευθύνονται προς τη Σαντορίνη.

Η Κάθριν Ράις, υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων του UK Donkey Sanctuary που βρίσκεται πίσω από την καμπάνια, ανέφερε πως το «Βάλτε τον εαυτό σας στις οπλές τους» καλεί τους παραθεριστές να σκεφτούν αν τα ιπποειδή αντιμετωπίζονται ανθρώπινα, έχουν αρκετή σκιά και νερό και αν μπορούν να μεταφέρουν το φορτίο. «Αν όχι, τότε άλλες επιλογές όπως το περπάτημα ή το τελεφερίκ, ίσως αποτελούν ένα περισσότερο υπεύθυνο τρόπο μεταφοράς», σημείωσε χαρακτηριστικά.

0

Το περασμένο καλοκαίρι, περισσότεροι από 108.000 άνθρωποι υπέγραψαν ηλεκτρονικό ψήφισμα εκφράζοντας την λύπη τους γι’ αυτό που περιγράφουν ως «άσκοπα και περιττά βασανιστήρια των ιπποειδών που χρησιμοποιούνται σκληρά για τη μεταφορά ανθρώπων που θέλουν την πραγματική ελληνική εμπειρία». Η κατακραυγή οδήγησε την ελληνική κυβέρνηση στη θέσπιση νομοθεσίας που καθιστά παράνομη τη μεταφορά από ιπποειδή «φορτίου που υπερβαίνει τα 100 κιλά ή το ένα πέμπτο του σωματικού τους βάρους». Παρότι οι τουρίστες δεν αναφέρθηκαν συγκεκριμένα, ο κανονισμός ερμηνεύτηκε ως μια απαγόρευση μεταφοράς υπέρβαρων τουριστών.

Να ποια είναι η πραγματικότητα όμως: Τα γαϊδούρακια δεν είναι δυστυχισμένα μόνο όταν κουβαλούν υπέρβαρους ανθρώπους. Είναι δυστυχισμένα σε κάθε περίπτωση, καθώς είναι σκλάβοι μας που υποχρεώνονται να κουβαλούν ανθρώπους κάθε μεγέθους αλλά και άψυχα αντικείμενα, ακόμη και βαριά οικοδομικά υλικά. Εργάζονται σκληρά χωρίς τη θέλησή τους μέχρι τελικής πτώσεως και, ακόμα και τότε, όταν πλέον έχουν προσφέρει τα πάντα στους «ιδιοκτήτες» τους, δεν τους περιμένει ξεκούραση αλλά εγκατάλειψη, αδιαφορία και πολύ συχνά ένας ανάξιος θάνατος. Σας καλούμε να μην κάνετε πράξεις για να υπολογίσετε το ένα πέμπτο του σωματικού βάρους του γαϊδουριού. Απλώς, μην τα χρησιμοποιείτε για κανένα λόγο.

Σχόλια Facebook