ΝΕΑ

Νικητής στα βραβεία Bafta το βίγκαν ντοκιμαντέρ 73 Cows

Από  | 

Μια εξαιρετική ταινία μικρού μήκους, το 73 Cows, κέρδισε το βραβείο καλύτερου ντοκιμαντέρ μικρού μήκους στον φετινό διαγωνισμό βρετανικών βραβείων Bafta.

Η ταινία αφορά τον Τζέι Ουάιλντ, πρώην κτηνοτρόφο από το Άσμπερν της Μ. Βρετανίας, που είχε γίνει γνωστός για μια σπουδαία πράξη μεταμέλειας, αφού πρόσφερε όλο το κοπάδι του σε καταφύγιο.

Ο παραγωγός Άλεξ Λόκγουντ μετέτρεψε αυτή την ιστορία σε φιλμ, δημιουργώντας το ντοκιμαντέρ μικρού μήκους 73 Cows, που κέρδισε την περασμένη Κυριακή στον περίφημο διαγωνισμό Bafta.

Το ντοκιμαντέρ έχει διάρκεια 15 λεπτά και εξερευνά τον αγώνα του Ουάιλντ ενάντια στη συνείδησή του αλλά και απέναντι στην βιομηχανία βοδινού. Ο Τζέι Ουάιλντ μεγάλωσε εκτρέφοντας βοοειδή στην οικογενειακή τους επιχείρηση, την οποία ανέλαβε εξ ολοκλήρου όταν ο πατέρας του πέθανε. Τότε, ήταν ήδη χορτοφάγος και πρόσφατα έγινε βίγκαν.

Όπως έχει δηλώσει, ήθελε πάντα να παρατήσει την ζωική παραγωγή επειδή δεν μπορούσε να πιστέψει ότι είναι σωστό να τα τρώμε.

Ο κ. Ουάιλντ δεν παραβρέθηκε στην τελετή απονομής καθώς, όπως ανέφερε, «δεν αισθάνεται τύπος των βραβείων». Ενημερώθηκε αργότερα για τη νίκη του ντοκιμαντέρ, από την τηλεόραση.

Σε δηλώσεις του, ανέφερε πως «ο Άλεξ Λόκγουντ κινηματογραφούσε αυτή την απομόνωση και την απελπισία που ένιωθα – και σε κάποιο βαθμό εξακολουθώ να νιώθω. Είναι η αλήθεια για τη ζωή, δυστυχώς. Σχεδόν ξέχασα ότι ήμουν εγώ στην οθόνη, γιατί ο Άλεξ είπε την ιστορία τόσο καλά. Είναι ένα λαμπρό κομμάτι δουλειάς».

Ο Ουάιλντ, που σήμερα φροντίζει ακόμη 17 αγελάδες, είχε εμφανιστεί σε ρεπορτάζ του BBC. Ένιωθε πως πρέπει να αναλάβει το «καθήκον» της συνέχισης της επιχείρησης, μετά τον θάνατο του πατέρα του το 2011. Όμως ανακάλυψε πως ήταν δύσκολο γι’ αυτόν να φροντίζει τα ζώα για δύο ή τρία χρόνια και μετά να τα στέλνει για σφαγή. «Ένιωθα σαν να τα προδίδω», έλεγε.

Θα μπορούσε να είχε κερδίσει περίπου 50.000 λίρες Αγγλίας, αν πουλούσε τις 73 αγελάδες για κρέας. Αντ’ αυτού, προτίμησε να κρατήσει την συνείδησή του καθαρή, στέλνοντας τα ζώα στο καταφύγιο Χιλσάιντ, κοντά στο Φρέτενχαμ.

Σήμερα, ο Τζέι Ουάιλντ προσπαθεί να καταστρώσει ένα σχέδιο ώστε η φάρμα του να παράγει βιολογικά, βίγκαν κηπευτικά προϊόντα και ελπίζει πως η εγκατάστασή του θα γίνει ένας επισκέψιμος «βίγκαν προορισμός» με καταλύματα και φαγητό.

 

Σχόλια Facebook