ΥΓΕΙΑ

Γιατί δεν χάνεις βάρος ενώ είσαι βίγκαν

Από  | 

Ίσως ακούγεται παράξενο. Η βίγκαν διατροφή προκαλεί την μεγαλύτερη, πιο προβλέψιμη και συνεπή απώλεια βάρους από κάθε άλλο είδος διατροφής. Βασικά, κάθε διαθέσιμη μελέτη που υπάρχει δείχνει πως η βίγκαν διατροφή έχει ως αποτέλεσμα μια δραματική απώλεια βάρους.

Κι όμως, δεν είναι λίγοι αυτοί που παραπονιούνται πως, παρότι έχουν υιοθετήσει εδώ και καιρό μια βίγκαν διατροφή, δεν χάνουν βάρος ή το χάνουν με έναν απελπιστικά αργό ρυθμό.

Για να καταλάβουμε πως η βίγκαν διατροφή προκαλεί απώλεια βάρους, θα χρειαστεί να βουτήξουμε λίγο στα νερά της επιστήμης.

Η βίγκαν διατροφή είναι εξ ορισμού μια διατροφή που αποτελείται μόνο από φυτά. Και τα φυτά, στην φυσική τους μορφή, είναι από τη φύση τους γεμάτα από φυτικές ίνες. Οι φυτικές ίνες μας βοηθούν να αισθανόμαστε χορτάτοι χωρίς να παίρνουμε πολλές θερμίδες. Στον αντίποδα, οι ζωικές τροφές όπως το κρέας και τα γαλακτοκομικά έχουν πρακτικά μηδέν φυτικές ίνες και είναι γεμάτες από ζωική λίπη. Το ζωικό λίπος παρέχει πολλές θερμίδες – περίπου 9 για κάθε γραμμάριο βάρους, όταν οι υδατάνθρακες παρέχουν περίπου 4.

Όταν τρώτε τροφές πλούσιες σε ζωικά λιπαρά, το λίπος τους περνάει στα κύτταρά σας. Εκεί, παρεμβαίνει στην λειτουργία των μιτοχονδρίων. Τα μιτοχόνδρια είναι οι «καυστήρες» του οργανισμού σας, που προσπαθούν να κάψουν θερμίδες μέσα σε κάθε κύτταρο. Βγάζοντας το λίπος, τα μιτοχόνδρια μπορούν να εργάζονται πιο εντατικά και να καίνε θερμίδες γρηγορότερα. Το γεγονός αυτό έχει αποδειχθεί ξανά και ξανά σε μελέτες. Στο Κέντρο Βιοϊατρικών Ερευνών του Πένιγκτον, ερευνητές έβαλαν εθελοντές σε μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά. Μέσα σε πέντε μόλις μέρες, διαπίστωσαν σημαντική επιβράδυνση στη λειτουργία των μιτοχονδρίων.

Η βίγκαν διατροφή, που είναι εκ φύσεως χαμηλή σε λιπαρά, βοηθά το σώμα σας να καίει θερμίδες πιο γρήγορα μετά από κάθε γεύμα και να επιστρέψει στο κανονικό του βάρος εξαιρετικά σύντομα.

Οπότε, τι κάνεις λάθος;

Σύμφωνα με τον ιατρό, ερευνητή και επικεφαλής της Επιτροπής Γιατρών για την Υπεύθυνη Ιατρική (PCRM) Dr. Neal Barnard, υπάρχουν τρεις κυρίως κατευθύνσεις προς τις οποίες πρέπει να κοιτάξουμε, όταν δεν χάνουμε βάρος παρά το γεγονός ότι έχουμε υιοθετήσει μια βίγκαν διατροφή:

Έχετε πράγματι περιττό βάρος;

Πολλοί άνθρωποι ανησυχούν για το βάρος τους παρότι αυτό βρίσκεται εντός των φυσιολογικών ορίων. Είναι άλλο πράγμα να θέλετε να χάσετε βάρος για να επιστρέψετε σε αυτό που αποκαλούμε φυσιολογικό βάρος και άλλο να θέλετε απλά, για τους δικούς σας λόγους, να είστε υπερβολικά αδύνατοι.

Ελέγξτε τον δείκτη μάζας σώματος (ΒΜΙ) για τον εαυτό σας. Στο διαδίκτυο θα βρείτε εύκολα εφαρμογές που το κάνουν αυτό, πληκτρολογώντας απλώς το ύψος, το βάρος και την ηλικία σας.

Σκεφτήκατε τα λιπαρά;

Σχεδόν όλες οι φυτικές τροφές είναι εξαιρετικά χαμηλές σε λιπαρά. Εξαίρεση αποτελούν οι ξηροί καρποί και το αβοκάντο, που περιέχουν αρκετά λιπαρά. Παρότι οι ξηροί καρποί και τα αβοκάντο αποτελούν μέρος μιας υγιεινής διατροφής, η υπερβολική κατανάλωσή τους ίσως επιβαρύνει το σώμα σας με πολλές θερμίδες από λίπος.

Θα πρέπει επίσης να σκεφτείτε τα φυτικά έλαια. Τα απομονωμένα φυτικά έλαια όπως το φοινικέλαιο, το ελαιόλαδο, το σπορέλαιο και οποιοδήποτε άλλο είδος φυτικού λίπους, δεν αποτελούν πλήρεις τροφές, αλλά επεξεργασμένες. Τα φυτικά έλαια είναι τροφές από τις οποίες έχουν αφαιρεθεί όλες οι θρεπτικές ουσίες – φυτικές ίνες, νερό, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία – και αποτελούνται εξ ολοκλήρου από λίπος. Αν συνηθίζετε να προσθέτετε στο φαγητό σας λάδια, είτε άμεσα είτε έμμεσα (για παράδειγμα, επειδή τσιγαρίζετε σε λάδι ή τηγανίζετε το φαγητό σας), μπορεί να επιβαρύνετε το φαγητό σας με εκατοντάδες επιπλέον θερμίδες από αυτές που νομίζετε ότι παίρνετε. Για παράδειγμα, 100 γραμμάρια μπρόκολο περιέχουν μόλις 33 θερμίδες ενώ 100 γραμμάρια μπρόκολο με 2 κουταλιές της σούπας λάδι, περιέχουν 280 – δηλαδή οχτώ φορές περισσότερες θερμίδες.

Είναι πράγματι βίγκαν η διατροφή σας;

Αν δηλώνετε «σχεδόν» βίγκαν ή «βίγκαν αλλά τρώω λίγο τυράκι», δεν χρειάζεται να απορείτε πολύ. Τα περισσότερα είδη τυριών παρέχουν το 70% των θερμίδων τους από λίπος και αυτό το «λίγο» τυράκι που τρώτε μπορεί να επιβαρύνει την ημερήσια πρόσληψη θερμίδων σας αρκετά, ώστε να μην χάνετε το βάρος που ελπίζατε.

Θα μπορούσαν να υπάρχουν και άλλοι λόγοι, που δεν έχουν σχέση με την διατροφή, για τους οποίους δεν χάνετε βάρος. Σε μια τέτοια περίπτωση ο καλύτερος σύμμαχός σας είναι αρχικά ένας ειδικός της διατροφής και, αν χρειαστεί, ο γιατρός σας. Πριν υποθέσετε όμως ότι αντιμετωπίζετε πρόβλημα υγείας, βεβαιωθείτε πως η βίγκαν διατροφή σας είναι αληθινά βίγκαν, το βάρος σας είναι πράγματι μεγαλύτερο από το κανονικό και η διατροφή σας δεν περιέχει υπερβολικές ποσότητες λιπαρών.

Σχόλια Facebook