ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

10 ταινίες για να πεις “γίνομαι βίγκαν”

Από  | 

Όλοι έχουμε δει ταινίες που μας κάνουν να γελάμε, να κλαίμε ή να τρομάζουμε. Αλλά πόσο συχνά βλέπεις κάτι το οποίο σου αλλάζει την ζωή και τον τρόπο που σκέφτεσαι;

Όχι συχνά, μάλλον.

Ο βιγκανισμός ως τρόπος ζωής βρίσκεται σε συνεχή άνοδο και η αλήθεια είναι πως για πολλούς ανθρώπους, αιτία αποτέλεσε μια ταινία, ένα ντοκιμαντέρ ή μια ομιλία που παρακολούθησαν. Ποιος δεν θυμάται την θρυλική ομιλία του Gary Yourofski στο πανεπιστήμιο GA Tech, που έκανε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους να πουν ΟΧΙ στην εκμετάλλευση σε λιγότερο από μια ώρα;

Είτε πρόκειται για σκληρές εικόνες από τους χώρους όπου μη ανθρώπινα ζώα κακοποιούνται με σκοπό να γίνουν εδέσματα για τους ανθρώπους, είτε για τις σοβαρές περιβαλλοντικές επιπτώσεις της ζωοφαγίας, είτε ακόμη και για τα οφέλη που μπορεί να έχει μια φυτική διατροφή στην υγεία μας, οι παρακάτω δέκα ταινίες μπορούν σίγουρα να σου αλλάξουν την ζωή και να σε κάνουν να δεις τον κόσμο γύρω σου τελείως διαφορετικά.

1. Cowspiracy

Παίζοντας με τις λέξεις “cow” και “conspiracy”, αυτό το ντοκιμαντέρ του Κιπ Άντερσεν αποκαλύπτει στ’ αλήθεια την συνωμοσία της αγελάδας. Το φιλμ, που χρηματοδοτήθηκε από το κοινό (crowdfunded), αποκαλύπτει τις ασύλληπτες επιπτώσεις της κτηνοτροφίας στο περιβάλλον και στον πλανήτη.

2. Okja

Παραγωγή του Netflix, κυκλοφόρησε το 2017 και κέρδισε αμέσως το κοινό. Η ταινία αφηγείται την ιστορία της μικρής Mija και της προσπάθειάς της να σώσει το αξιαγάπητο γουρούνι της, την Okja. Η Okja είναι ένα «θαυματουργό» γουρούνι τεραστίων διαστάσεων, με το οποίο η πολυεθνική Mirando θέλει να φουσκώσει τους λογαριασμούς της, με την πρόφαση ότι θα λύσει το πρόβλημα της πείνας.

Η ταινία ασκεί σαφέστατη και δριμεία κριτική στις τεχνικές των αγροκτηνοτροφικών εταιρειών που θυσιάζουν τα πάντα για το κέρδος, ενώ προσποιούνται ότι θέλουν να σώσουν τον κόσμο. Οι σκηνές «επεξεργασίας» των ζώων είναι ταιριαστά εφιαλτικές.

3. Earthlings

Καθώς η ταινία είναι γεμάτη από σκληρές σκηνές βίας κατά των ζώων, οι περισσότεροι βίγκαν δεν θέλουν να την δουν. Και γιατί να την δουν, άλλωστε; Ωστόσο αποτελεί μια ταινία “must” για όσους τρώνε ή χρησιμοποιούν ζώα με οποιονδήποτε τρόπο.

Αν ανήκεις κι εσύ σε αυτή την κατηγορία, κάνε την χάρη στον εαυτό σου και δες το Earthlings. Σε περιγραφή του Joaquin Phoenix, αυτό το φιλμ θα σε βοηθήσει να καταλάβεις τον τρόπο και τον βαθμό στον οποίο εκμεταλλευόμαστε τα άλλα ζώα του κόσμου.

4. Called To Rescue

Αν ψάχνεις για ένα χαρούμενο αλλά όχι κενό νοήματος ντοκιμαντέρ, το Called To Rescue είναι ένα από αυτά. Εξερευνά τις ακούραστες προσπάθειες εθελοντών σε καταφύγια, την αφοσίωση που απαιτείται για την διάσωση και την φιλοξενία των θυμάτων της ζωοφαγίας αλλά και τις ατομικές ιστορίες των ίδιων των ζώων, που ήταν αρκετά τυχερά ώστε να τους δοθεί μια δεύτερη ευκαιρία και να ζήσουν ήσυχα σε κάποιο καταφύγιο.

5. Eating Animals

Η γνωστή βίγκαν ηθοποιός Νάταλι Πόρτμαν είναι η παραγωγός αλλά και η αφηγήτρια αυτού του φιλμ, που βασίστηκε στο ομώνυμο βιβλίο του Τζόναθαν Σαφράν. Η ταινία αφηγείται την εξέλιξη της κτηνοτροφίας μέχρι την σημερινή βιομηχανική εκτροφή, ερευνώντας τα θέματα περιβάλλοντος, οικονομίας και δημόσιας υγείας που έχει δημιουργήσει.

6. Food Inc

Ένα πανίσχυρο ντοκιμαντέρ από το όχι και τόσο μακρινό 2008 με αντίκτυπο σε παγκόσμια κλίμακα που παραμένει μια από τις σημαντικότερες ταινίες του είδους. Ο παραγωγός, Ρόμπερτ Κένερ, ρίχνει μια ενδελεχή ματιά στο σύστημα παραγωγής τροφής και στο πόσο αυτό έχει αλλάξει τα τελευταία πενήντα χρόνια, υιοθετώντας όλο και πιο χειρότερες μεθόδους προκειμένου να εξυπηρετήσει την ζήτηση.

7. Vegucated

Το Vegugated είναι ένα ντοκιμαντέρ που εστιάζει στις προκλήσεις της αποχής από τα ζωικά τρόφιμα και της υιοθέτησης μιας φυτικής διατροφής. Παρακολουθεί την ζωή τριών φανατικών του κρέατος και του τυριού Νεοϋρκέζων που συμφωνούν να δοκιμάσουν την βίγκαν διατροφή για έξι εβδομάδες.

Το φιλμ, που αυτοπεριγράφεται ως “λίγο κοινωνιολογικό πείραμα, λίγο περιπετειώδης κωμωδία”, δείχνει την εξέλιξη ανθρώπων που μαθαίνουν ότι μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο, μπουκιά-μπουκιά.

8. Carnage

Η ταινία φαντασίας σε σκηνοθεσία του Σίμον Άμστελ διαδραματίζεται σε ένα μακρινό μέλλον, όπου όλοι οι άνθρωποι είναι πλέον βίγκαν και κοιτάζουν πίσω στο παρελθόν με ντροπή και αμηχανία.

Η νεολαία βλέπει με πλήρη δυσπιστία το γεγονός ότι οι άνθρωποι κάποτε μπορούσαν να σκοτώνουν και να τρώνε ζώα ενώ ο ψυχοθεραπευτής Δρ. Βόντενμπεργκ κάνει συνεδρίες με πρώην καρνιστές ασθενείς του για να τους απαλύνει τις τύψεις.

9. 73 Cows

Η ταινία μικρού μήκους 73 Cows διηγείται την ιστορία του Τζέι Ουάιλντ, του πρώτου κτηνοτρόφου στο Ηνωμένο Βασίλειο που μετέτρεψε την κτηνοτροφική του επιχείρηση βοοειδών σε βιολογική, βίγκαν καλλιέργεια φυτών. Ο Ουάιλντ και η γυναίκα του, Κάτια, αποφασίζουν να σταματήσουν τις δραστηριότητες παραγωγής κρέατος καθώς συνειδητοποιούν ότι τα ζώα που προορίζουν για σφαγή, είναι φίλοι τους.

10. Forks Over Knives

Το ντοκιμαντέρ του Λι Φούλκερσον εξετάζει την επιδημία παχυσαρκίας που κοστίζει 120 δις δολάρια κάθε χρόνο στις ΗΠΑ και πώς μπορεί κάποιος, κάνοντας απλές αλλαγές στην διατροφή του, όχι μόνο να αποφύγει αλλά και να θεραπεύσει μερικές από τις χειρότερες ασθένειες που μας ταλαιπωρούν.

Το Forks Over Knives είναι ένα ντοκιμαντέρ που πρέπει να δουν όλοι, καθώς εκτός από τα επιστημονικά δεδομένα που παρουσιάζει για την ευθεία σχέση της διατροφής με ζωικά τρόφιμα και των χρόνιων παθήσεων, προσφέρει επίσης και έμπνευση, παρουσιάζοντας ανθρώπους που κατάφεραν να πάρουν πίσω την καλή τους υγεία χωρίς την χρήση φαρμάκων και επεμβάσεων αλλά μόνο με το είδος της διατροφής που τους πρότειναν οι γιατροί τους.

Σχόλια Facebook