ΑΠΟΨΕΙΣ

10 εικόνες αγελάδων που θα σε πείσουν ότι είσαι θύμα προπαγάνδας

Από  | 

Η αγελάδα είναι ένα από τα πιο δημοφιλή είδη σε εικόνες που αναπαριστούν τα λεγόμενα ζώα φάρμας. Βρίσκεται επίσης σε παιδικά τραγούδια, διαφημίσεις, σκίτσα, ετικέτες τροφίμων, ακόμα και σε πινακίδες καταστημάτων.

Αναρωτήθηκες όμως ποτέ γιατί σε κάθε εικαστική αναπαράσταση αγελάδων που βλέπεις είναι σχεδόν πάντα τονισμένοι οι μαστοί της; Και το κυριότερο: Γιατί αυτό συμβαίνει μόνο με τις αγελάδες; Θα ένιωθες το ίδιο άνετα βλέποντας να παρουσιάζονται έτσι σε ζωγραφιές οι σκύλοι; Οι αλεπούδες; Οι αρουραίοι; Ή ακόμα και οι γυναίκες;

Ο λόγος που συμβαίνει αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίος.

Οι βιομηχανίες θέλουν να σκέφτεσαι την αγελάδα ως μια μηχανή παραγωγής γάλακτος. Θέλουν αυτό το ζώο να υπάρχει στο μυαλό σου ως ένα αντικείμενο εκμετάλλευσης, και να νιώθεις πολύ άνετα με αυτό.







 

Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση, το να παρουσιάζεις ένα ζώο κατ’ αυτόν τον τρόπο θα ήταν το λιγότερο αντιαισθητικό – αν όχι χυδαίο. Οι μαστοί, ακόμη και όταν δεν πρόκειται για ανθρώπους, είναι μια ιδιαίτερη περιοχή του σώματος που δεν συνηθίζουμε να ζωγραφίζουμε, ούτε να τονίζουμε ιδιαίτερα. Είναι το μέρος εκείνο του σώματος που η φύση προορίζει για το τάισμα των μικρών του κάθε είδους.

Αν νομίζεις λοιπόν ότι το να ζεις σε αυτό που πολλοί ονομάζουν «φυσιολογικό κόσμο», εννοώντας μακριά από τις θεωρίες και τις ιδεολογίες των βίγκαν, μάντεψε: Ζεις μέσα στην απόλυτη προπαγάνδα. Σου έχουν κάνει πλύση εγκεφάλου, και δεν μπόρεσες καν να το καταλάβεις.

Και μια τελευταία εικόνα. Προσέξτε την πολύ έντεχνη σημειολογία. Η αγελάδα και η κατσίκα αναπαριστώνται με τονισμένους μαστούς, το πρόβατο σαν μια πελώρια μπάλα μαλλιού, ενώ δίπλα στην κότα βρίσκεται ένα αβγουλάκι.

 

Δοξασμένη βιομηχανία. Τα πάντα εν σοφίας εποίησεν.

 

Σχόλια Facebook