ΓΗΙΝΟΙ

Ήξερες πόσο εκπληκτικά είναι τα γουρούνια;

Από  | 

Είναι πολύ περισσότερα από “χοιρινό”, “ζαμπόν” ή “βρομιάρηδες”. Για την ακρίβεια, δεν είναι τίποτα από αυτά. Τα γουρούνια είναι πανέξυπνα και συναρπαστικά άτομα με ικανότητες που πολλοί δεν γνωρίζουν αλλά και αρνητικές ιδιότητες που τους έχουμε φορτώσει εντελώς άδικα.

Τα νεογέννητα γουρουνάκια μαθαίνουν να αναγνωρίζουν την φωνή της μαμάς τους και να τρέχουν σ’ αυτήν. Μπορούν ακόμα να αναγνωρίζουν το όνομά τους σε ηλικία μόλις 2 εβδομάδων. Έχει παρατηρηθεί πως μητέρες μπορούν ακόμη και να “τραγουδάνε” στα μικρά τους ενώ τα θηλάζουν!

Κι αν έχεις ακούσει ή πει ποτέ την έκφραση “ιδρώνει σαν γουρούνι”, ξανασκέψου το. Γιατί κάνεις λάθος. Τα γουρούνια έχουν ελάχιστους ιδρωτοποιούς αδένες – με άλλα λόγια, δεν μπορούν να ιδρώσουν. Γι΄ αυτό και ένας από τους αγαπημένους τους τρόπους να δροσίζονται είναι να τσαλαβουτάνε μέσα σε νερό ή λάσπη. Αν έχουν την επιλογή, ωστόσο, προτιμούν το καθαρό νερό.

Σε τι άλλο διαπρέπουν;

Στη φωνή! Τα γουρούνια μπορούν να τσιρίζουν σε εντάσεις μέχρι και 114 ντεσιμπέλ. Πρόκειται για ένταση ήχου παρόμοια με διερχόμενο αεροπλάνο.

Στο κολύμπι! Μπορούν να κυλιούνται στη λάσπη, αλλά είναι και ικανότατα μέσα στο νερό. Αν και οι πιο γνωστοί κολυμβητές είναι τα διάσημα γουρουνάκια στις Μπαχάμες, στην πραγματικότητα όλα τα γουρούνια έχουν άριστες κολυμβητικές ικανότητες.

Στο τρέξιμο! Τα γουρούνια μπορούν να τρέξουν με ταχύτητα έως και 20 χλμ την ώρα ή αλλιώς να καλύψουν ένα χιλιόμετρο σε 3 λεπτά. Εσύ μπορείς καλύτερα;

Τα γουρούνια έχουν ακόμη και ένα είδος ομιλίας. Απίστευτο; Κι όμως, επιστήμονες έχουν ανακαλύψει τουλάχιστον 20 διαφορετικές φωνητικές εκδηλώσεις – από ήχους για ζευγάρωμα μέχρι και, απλώς, “πεινάω!”.

Η νοημοσύνη των γουρουνιών αποτελεί συχνά αντικείμενο συζητήσεων. Παρά το γεγονός ότι αυτή η “ταξινόμηση” με βάση την ευφυΐα δεν έχει ιδιαίτερο νόημα, είναι γεγονός ότι οι άνθρωποι μπορούν να δεθούν και να επικοινωνήσουν καλύτερα με άλλα ευφυή είδη. Τα γουρούνια είναι πιο έξυπνα από τους σκύλους και αναπτύσσουν περίπλοκες κοινωνικές δομές. Τους αρέσει να κουρνιάζουν το ένα δίπλα στο άλλο και να κοιμούνται ακουμπώντας τις μουσούδες τους. Έρευνες έχουν δείξει επίσης πως, όπως και οι άνθρωποι, βλέπουν όνειρα.

Ο Ουίνστον Τσόρτσιλ είχε πει κάποτε: «Είμαι λάτρης των γουρουνιών. Τα σκυλιά μας κοιτούν με θαυμασμό. Οι γάτες μας κοιτούν με περιφρόνηση. Τα γουρούνια μας αντιμετωπίζουν ως ίσους».

Τα γουρούνια είναι φιλήσυχα πλάσματα και δείχνουν επιθετικότητα πολύ σπάνια. Εξαίρεση σε αυτό είναι, όπως και με τα περισσότερα ζώα, η περίπτωση που απειλούνται, υποβάλλονται σε αγωνιώδεις καταστάσεις ή κινδυνεύουν τα μικρά μιας μητέρας.

Εκτός από φιλήσυχα, είναι επίσης και πολύ καθαρά. Κόντρα στην τόσο άδικη άποψη των ανθρώπων για αυτά, στα γουρούνια δεν αρέσει η βρωμιά. Αν τους δοθεί αρκετός χώρος, κρατούν καθαρούς τους χώρους όπου διαμένουν, κοιμούνται, τρώνε και πίνουν νερό και φροντίζουν να κάνουν την ανάγκη τους σε κατάλληλο σημείο.

 

Η θλιβερή πραγματικότητα των γουρουνιών

Παρά τα παραπάνω τόσο συναρπαστικά στοιχεία για αυτά, δυστυχώς η συντριπτική πλειοψηφία των γουρουνιών είναι ζώα κτηνοτροφίας. Γεννιούνται και ζουν έγκλειστα, μέσα σε τρομακτικές εγκαταστάσεις και φυσικά δεν μπορούν να παίξουν, ούτε να φροντίσουν τα μικρά τους, ούτε να είναι καθαρά ή να κυλιστούν στην λάσπη. Οι μητέρες γεννούν και θηλάζουν μέσα σε κλουβιά ενώ τα μικρά τους υποβάλλονται σε ασύλληπτα μαρτύρια όπως κόψιμο ουράς και δοντιών. Τα γουρούνια ζουν άθλιες ζωές μέσα στα ίδια τους τα περιττώματα, χωρίς να μπορούν να ικανοποιήσουν ούτε τις βασικές τους ανάγκες. Ακόμη και στις καλύτερες των περιπτώσεων, με τους πιο φιλικούς και υπεύθυνους κτηνοτρόφους, τα γουρούνια θα οδηγηθούν τελικά σε κάποιο σφαγείο, όπου θανατώνονται για να ικανοποιήσουν τις ανθρώπινες ορέξεις.

Διαβάστε εδώ περισσότερα για τα μαρτύρια αυτών αλλά και των υπόλοιπων ζώων.

Δεν θα ήταν όμορφο να ήξεραν όλοι πόσο εκπληκτικά πλάσματα είναι τα γουρούνια και ότι αξίζουν να ζουν ελεύθερα, μακριά από τον πόνο που τους προκαλούμε;

 

Σχόλια Facebook