ΝΕΑ

Η βίγκαν διατροφή μπορεί να μας δώσει 20 φορές περισσότερη τροφή

Από  | 

Μια νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στα Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ, διαπίστωσε πως η αποχή από τα σπάταλα, ζωικής προέλευσης τρόφιμα και η αντικατάστασή τους από βίγκαν τρόφιμα θα μπορούσε να προσφέρει στον αυξανόμενο ανθρώπινο πληθυσμό 20 φορές περισσότερη τροφή.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις, ο πληθυσμός των ανθρώπων αναμένεται να φτάσει τα 10 δις μέχρι το 2050, γεγονός που σε συνδυασμό με την αύξηση του βιοτικού επιπέδου σχεδόν θα διπλασιάσει τις απαιτήσεις σε φαγητό. Γι’ αυτό απαιτούνται νέες στρατηγικές προκειμένου να αυξηθεί η παραγωγή φαγητού ενώ ταυτόχρονα ελαχιστοποιούνται οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Σύμφωνα με την μελέτη, μια λύση είναι να αλλάξουμε τον τρόπο που τρώμε.

Η μείωση της κατανάλωσης κρέατος και άλλων τροφίμων ζωικής προέλευσης μπορεί να έχει άμεση θετική επίπτωση στην διαθεσιμότητα τροφής. Όπως αποκαλύπτει η μελέτη, «Η αντικατάσταση όλων των ζωικών τροφών με φυτικές εναλλακτικές στην διατροφή των ΗΠΑ, θα δημιουργούσε αρκετή πρόσθετη τροφή για επιπλέον 350 εκατομμύρια ανθρώπους». Προσθέτει, επίσης, πως αυτή η αλλαγή θα ήταν πιο αποτελεσματική από την διόρθωση των προβλημάτων της εφοδιαστικής αλυσίδας.

H «Απώλεια Ευκαιριών Τροφής» είναι ένας όρος που σχετίζεται με την σπατάλη φαγητού, η οποία θα μπορούσε να επηρεαστεί και να βελτιωθεί από τις διατροφικές επιλογές των καταναλωτών. Η απώλεια αυτή είναι πολύ υψηλή για τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης και μπορεί να φτάσει μέχρι το 96%. Για παράδειγμα, η ίδια έκταση γης που απαιτείται για να παράγουμε 100 γραμμάρια πρωτεΐνης από φυτά, μπορεί να μας δώσει μόνο 4 γραμμάρια πρωτεΐνης από βοδινό κρέας. Το χοιρινό, τα γαλακτοκομικά, τα πουλερικά και τα αβγά έχουν παρόμοια υψηλά ποσοστά απώλειας, 90 τοις εκατό, 75 τοις εκατό, 50 τοις εκατό και 40 εκατό, αντίστοιχα.

«Επειδή τα φυτικά τρόφιμα απαιτούν λιγότερη γη για κάθε μονάδα πρωτεΐνης ή ενέργειας, η αντικατάσταση των ζωικών τροφών από φυτικές απελευθερώνει εκτάσεις, οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τις αυξανόμενες απαιτήσεις σε φαγητό», αναφέρει η μελέτη. Μάλιστα, σε μια μελέτη του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης αναφέρει πως θα μπορούσαμε να μειώσουμε την χρήση γης κατά 75%, αν γίνονται όλοι βίγκαν. Η πλειοψηφία των καλλιεργειών βρώμης, σόγιας, σιτηρών και καλαμποκιού προορίζεται για το τάισμα των ζώων κτηνοτροφίας, όταν θα μπορούσε να καλύψει, στο πολλαπλάσιο, τις ανάγκες σίτισης των ανθρώπων.

 

Σχόλια Facebook