ΗΘΙΚΗ

Είναι ο βιγκανισμός μίσος για τους ανθρώπους;

Από  | 

Ώστε είσαι βίγκαν. Μάλιστα. Γιατί μισείς τους ανθρώπους;

Μου κάνουν πολύ συχνά αυτή την ερώτηση και κάθε φορά με πιάνουν εξαπίνης. Δεν είμαι ποτέ σίγουρος τι να απαντήσω, ούτε καν αν πρέπει να απαντήσω.

Δύσκολα μπορώ να φανταστώ πώς ο τρόπος ζωής μου, που αποκλείει την χρήση ζώων ως φαγητό ή ένδυση, μπορεί να είναι εριστικός ή ακόμα και εξοργιστικός για άλλους ανθρώπους. Δεν μισώ τους ανθρώπους. Αντίθετα, θα έλεγα ότι ο βιγκανισμός ως φιλοσοφία ζωής αγκαλιάζει και σέβεται τους ανθρώπους. Πιστεύω ακράδαντα πως ο βιγκανισμός, όταν υιοθετηθεί μαζικά από τις ανθρώπινες κοινωνίες, θα γεννήσει έναν καλύτερο κόσμο ο οποίος δεν θα είναι καλύτερος μόνο για τα μη ανθρώπινα ζώα, αλλά για όλους μας.

Όλα τα κινήματα κοινωνικής δικαιοσύνης που υπήρξαν ποτέ είχαν ως στόχο να δώσουν δύναμη σε άτομα χωρίς δικαιώματα. Το κίνημα για τα δικαιώματα των γυναικών είχε ως κυρίαρχο στόχο το δικαίωμά τους να ψηφίζουν, κάτι που τελικά επηρέασε πολλά ακόμα ζητήματα. Οι γυναίκες απέκτησαν κοινωνική και πολιτική επιρροή, κάτι που τελικά ήταν προς όφελος όλων. Από την άλλη, το κίνημα των πολιτικών δικαιωμάτων αφορούσε την ανάδειξη της μαύρης κοινότητας, με στόχο να αναγνωριστεί το γεγονός ότι όλοι οι άνθρωποι είναι ίσοι ανεξάρτητα από το χρώμα ή την φυλή τους.

Σήμερα το κίνημα για την απελευθέρωση των μη ανθρώπινων ατόμων απλώς ακολουθεί αυτή την πολύ λογική σειρά γεγονότων, επιδιώκοντας να δώσει φωνή στα πλάσματα που παρότι μοιράζονται μαζί μας τον ίδιο πλανήτη, έχουν στερηθεί επί σειρά αιώνων το δικαίωμά τους να μην αποτελούν ιδιοκτησία άλλων. Δισεκατομμύρια ζώα ξηράς και θάλασσας αντιμετωπίζονται ως εμπορικά προϊόντα, υποδουλώνονται, βασανίζονται και τελικά θανατώνονται με διάφορους τρόπους, ώστε να γίνουν φαγητό, ρούχα, παπούτσια, πρώτες ύλες ή απλά για να μας διασκεδάσουν. Από πολλές απόψεις, οι γραμμές των δικαιωμάτων των ανθρώπινων και μη ανθρώπινων ζώων, τέμνονται. Ο βιγκανισμός, αν και στην βάση του δεν αφορά άμεσα τα ανθρώπινα δικαιώματα, εν τούτοις είναι η λύση για την συνολική βελτίωση της ανθρωπότητας και της κοινωνίας στο σύνολό της.

Κάθε φορά που αναλώνουμε τον χρόνο μας κουβεντιάζοντας για το δήθεν «μίσος» των βίγκαν εναντίον των ανθρώπων, ξεχνάμε όλα τα παραπάνω. Ξεχνάμε επίσης ότι ο βιγκανισμός δεν ωφελεί μόνο τα υπόλοιπα ζώα, αλλά και τους ανθρώπους. Η κτηνοτροφία είναι μια από τις πιο επικίνδυνες και ρυπογόνες βιομηχανίες του σύγχρονου κόσμου. Για την εκτροφή και σίτιση των περίπου 80 δις ζώων ξηράς χρησιμοποιούμε την μισή καλλιεργήσιμη γη του πλανήτη και το 70% του πόσιμου νερού. Ασύλληπτες ποσότητες σιτηρών, καλαμποκιού και σόγιας καλλιεργούνται με μόνο σκοπό την παραγωγή ζωοτροφών για τα ζώα κτηνοτροφίας, όταν θα μπορούσαμε να καλλιεργούμε την ίδια γη για να παράγουμε σχεδόν 20 φορές περισσότερη τροφή, φυτικής προέλευσης, απευθείας για ανθρώπινη κατανάλωση. Πάνω από το 70% των αντιβιοτικών που παράγονται στις ΗΠΑ, προορίζεται επίσης για αυτά τα ζώα. Αυτό προκαλεί ανθεκτικότητα των βακτηρίων σε αυτά τα φάρμακα, γεγονός που πρόκειται να κάνει την αντιμετώπιση ασθενειών στο μέλλον έναν πραγματικό εφιάλτη. Εργάτες σφαγείων υποφέρουν από Μετατραυματικό Στρες και άλλες ψυχολογικές διαταραχές και στην βιομηχανική αλιεία απασχολούνται σκλάβοι – κυριολεκτικά: Άνθρωποι έγκλειστοι, χωρίς έγγραφα, χωρίς κανένα ωράριο εργασίας, χωρίς ασφάλεια υγείας. Οι επιστήμονες προειδοποιούν για τις δραματικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, κυρίαρχη αιτία της οποίας είναι και η κτηνοτροφία. Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, ο τομέας της κτηνοτροφίας συμβάλλει στις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου περισσότερο από όλα τα αυτοκίνητα, τα τρένα, τα αεροπλάνα και τα πλοία, μαζί. Μικροσωματίδια πλαστικού εισέρχονται στην τροφική αλυσίδα μέσω των ψαριών και, μοιραία, καταλήγουν στο σώμα των ανθρώπων.

Η κατανάλωση ζώων ως τροφή προκαλεί επίσης αμέτρητα προβλήματα υγείας, από καρδιακή νόσο και εγκεφαλικά μέχρι αυτοάνοσα νοσήματα και παχυσαρκία. Υπολογίζεται ότι θα μπορούσαν να εξοικονομηθούν, σε ετήσια βάση, 1 τρισεκατομμύριο δολάρια και να σωθούν 8 εκατομμύρια ανθρώπινες ζωές, αν υιοθετούσαμε όλοι μια φυτική διατροφή.

Αν δεν είστε εξοικειωμένοι με τον βιγκανισμό, είναι εύκολο να υποκύψετε σε αφελείς σκέψεις περί «μίσους κατά των ανθρώπων». Αναλογιζόμενοι όμως τους δεκάδες τρόπους με τους οποίους η εκμετάλλευση των μη ανθρώπινων ζώων προκαλεί κακό, θα διαπιστώσετε σύντομα ότι στην πραγματικότητα συμβαίνει το εντελώς αντίθετο. Το όμορφο πράγμα σχετικά με τις φυτικές διατροφές είναι πως μια τόσο απλή επιλογή έχει εκπληκτικά θετικές συνέπειες. Βοηθάτε στην απελευθέρωση των άλλων ζώων από τα βάσανά τους, βοηθάτε τον πλανήτη, βοηθάτε τους συνανθρώπους σας. Σώζετε τον κόσμο, κυριολεκτικά.

Δεν υπάρχει κανένας πρακτικός λόγος για τον οποίο ο βίγκαν τρόπος ζωής θα μπορούσε να είναι εμπόδιο στο ενδιαφέρον σας για ζητήματα των ανθρώπων. Μπορείτε να είστε βίγκαν και ταυτόχρονα να ασχολείστε ενεργά με άλλα σοβαρά ζητήματα που αφορούν τις ανθρώπινες κοινωνίες. Για τους περισσότερους βίγκαν που γνωρίζω, το πάθος τους και η συμπόνια για τα ζώα επεκτείνεται σε όλη τη ζωή τους – συνεπώς και στους ανθρώπους.

Για ορισμένους, το να είσαι βίγκαν σημαίνει απλά μια διατροφική προτίμηση. Όμως αυτό είναι λάθος. Το να είσαι βίγκαν σημαίνει πολύ περισσότερα. Είναι μια επιλογή που σε βάζει να σταθείς θαρραλέα απέναντι στις μεγαλύτερες αδικίες αυτού του κόσμου και διεκδικεί ριζικές αλλαγές τις οποίες τα άλλα είδη του κόσμου περιμένουν με απελπισία.

Πηγή

Σχόλια Facebook