ΔΙΑΤΡΟΦΗ
8 λόγοι για να μην ανησυχείς τόσο για την πρωτεΐνη
Πόσο αγαπημένο θέμα συζήτησης! Στον χώρο των φανατικών της διατροφής και της γυμναστικής, αλλά και μεταξύ των βίγκαν, η πρωτεΐνη είναι μάλλον το πιο συχνό και το πιο βαρετό θέμα συζήτησης. Παίρνεις αρκετή; Κι αν ναι, από που; Μήπως δεν είναι αρκετή; Οι ερωτήσεις περί πρωτεΐνης είναι απλό να απαντηθούν και μέχρι ένα βαθμό δεν χρειάζεται κάτι παραπάνω από την κοινή λογική. Η εμμονή σε τέτοιες συζητήσεις όμως αποσπά την προσοχή από άλλα ζητήματα, που είναι πολύ πιο σημαντικά και περίπλοκα.
Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους δεν θα έπρεπε να ανησυχείς τόσο πολύ για την πρωτεΐνη:
1. Μάλλον δεν χρειάζεσαι τόση όσο νομίζεις
Όπως ίσως ήδη γνωρίζεις, οι γυναίκες χρειάζονται περίπου 46 γραμμάρια πρωτεΐνης την ημέρα και οι άντρες περίπου 56. Είναι τόσο εύκολο να πιάσεις αυτούς τους στόχους, που θα μπορούσες να κάτσεις μια ώρα μπροστά στην τηλεόραση μασουλώντας ένα μπολ φασολάδα. Κατά μέσο όρο, οι Έλληνες καταναλώνουν 115 γραμμάρια πρωτεΐνης την ημέρα.
2. Η εμμονή με την πρωτεΐνη είναι περιττή και επικίνδυνη
Στο παρελθόν υπήρξαν εποχές που ήταν δικαιολογημένο να έχει κανείς εμμονή με την πρωτεΐνη. Τα τρόφιμα που την περιείχαν ήταν ακριβά και δύσκολα τα έβρισκε κάποιος. Σήμερα, τα ίδια τρόφιμα είναι εύκολα προσβάσιμα και διαθέσιμα παντού. Η πιθανότητα κάποιος να έχει ανεπάρκεια πρωτεΐνης σήμερα, είτε παμφάγος είτε βίγκαν, είναι ευθέως ανάλογη με την πιθανότητα υποσιτισμού. Με άλλα λόγια, ο μόνος τρόπος να έχεις έλλειψη πρωτεΐνης είναι να μην καταναλώνεις αρκετές θερμίδες – κάτι που στην εποχή μας είναι απλώς μακρινό παρελθόν.
3. Τα καταφέραμε εκατομμύρια χρόνια χωρίς «συστάσεις»
Μερικές φορές ξεχνάμε ότι η ανθρώπινη φυλή κατάφερε να επιβιώσει για εκατομμύρια χρόνια χωρίς μονάδες μέτρησης, συνιστώμενες ποσότητες και διατροφικές συστάσεις ειδικών. Οποιοσδήποτε σοβαρός διατροφολόγος θα σε διαβεβαιώσει ότι μια απλή, ισορροπημένη διατροφή είναι αρκετή.
4. Είναι πολλά τα λεφτά
Ο λόγος που ακούμε μονίμως για πρωτεΐνες και όχι για κάτι άλλο, είναι επειδή οι πρωτεΐνες έχουν μεγάλο κέρδος. Οι εταιρείες επενδύουν σε τακτικές που μας κάνουν να σκεφτόμαστε συνεχώς την πρωτεΐνη και να ανησυχούμε γι’ αυτή, επειδή αυτό σημαίνει περισσότερες πωλήσεις σε κρέας, γαλακτοκομικά, αβγά, διατροφικά συμπληρώματα, μπάρες, σκόνες και «σούπερ τρόφιμα».
5. Η βίγκαν διατροφή σου ήδη καλύπτει τις ανάγκες σου σε πρωτεΐνη
Αν δεν πεινάς και δεν υποβάλλεις τον εαυτό σου σε κάποιου είδους σαδιστική δίαιτα εκούσιας εξαντλητικής νηστείας, είναι βέβαιο ότι λαμβάνεις αρκετή πρωτεΐνη. Μια πολύ συνηθισμένη παρανόηση είναι πως το κρέας αποτελεί την βασική πηγή πρωτεΐνης – όμως αυτό είναι λάθος. Στην πραγματικότητα τα λαχανικά, τα ζυμαρικά, τα όσπρια και τα δημητριακά περιέχουν αρκετή πρωτεΐνη και είναι σχεδόν αδύνατο να περάσεις μια μέρα τρώγοντάς τα χωρίς να πιάσεις ή και να ξεπεράσεις την συνιστώμενη ποσότητα πρωτεΐνης.
6. Άλλες διατροφικές ανάγκες είναι πιο σημαντικές
Η καρδιακή νόσος αποτελεί τον Νο.1 δολοφόνο στις δυτικές κοινωνίες σήμερα και κυριότερη αιτία είναι οι διατροφικές μας επιλογές. Αντί να ανησυχείς για την έλλειψη πρωτεΐνης, για την οποία δεν έχει υπάρξει ούτε ένα περιστατικό στα νοσοκομεία τις τελευταίες δεκαετίες, ίσως θα έπρεπε να ενδιαφέρεσαι για άλλες θρεπτικές ουσίες που έχουν σημασία και επηρεάζουν άμεσα την ποιότητα ζωής, όπως τα χρήσιμα Ω-3 λιπαρά οξέα, οι φυτικές ίνες και οι βιταμίνες.
7. Ανησυχείς για το «περισσότερο» και ξεχνάς το «λιγότερο»
Χρειαζόμαστε λιγότερο αλάτι στην διατροφή μας, λιγότερη ζάχαρη στην διατροφή μας, πολύ λιγότερη χοληστερίνη και κορεσμένα λιπαρά στην διατροφή μας – αυτά είναι πράγματα που έχουν σημασία και όχι η εμμονική και πολύ συχνά τεχνητή κατανάλωση πρωτεϊνών.
8. Τα τρόφιμα που προωθούνται ως πηγές πρωτεΐνης, είναι γεμάτα παρενέργειες
Μίλα για πρωτεΐνη και το μόνο που θα ακούσεις είναι κοτόπουλο, χοιρινό, μπριζόλα, αβγά. Υπάρχει ένα σταθερό μοτίβο. Τα τρόφιμα αυτά είναι που συνοδεύονται από τις μεγαλύτερες ποσότητες χοληστερόλης, κορεσμένων και τρανς λιπαρών αλλά και επικίνδυνων χημικών που είτε δημιουργούνται στο ψήσιμο είτε προστίθενται κατά την παραγωγή και την επεξεργασία. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει πως όλη η πρωτεΐνη είναι κακή. Οι φυτικές πρωτεΐνες είναι πολύ καλές για την υγεία. Όταν όμως ακούς συνθήματα που σε καλούν να τρως «αρκετή πρωτεΐνη», ουσιαστικά σε καλούν να ζωικά τρόφιμα, και όχι σπανάκι.
Σχόλια Facebook