ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

4 τρόποι που η φυτική διατροφή βοηθά τον πλανήτη

Από  | 

Έχεις ακούσει πολλά σχετικά με τον βίγκαν τρόπο ζωής, αλλά ακόμη δεν πήρες την απόφαση. Δεν είναι παράξενο, ούτε χρειάζεται να νιώθεις άσχημα γι’ αυτό. Ίσως δεν έχεις ανακαλύψει ακόμη το κίνητρό σου.

Να γιατί: Οι λόγοι για τους οποίους κάποιος γίνεται βίγκαν, δεν είναι πάντα ίδιοι.

Θα γνωρίζεις ήδη για τα πλεονεκτήματα στην υγεία σου. Όμως μπορεί να είσαι απολύτως υγιής και να μην σε νοιάζει αυτό, προς το παρόν.

Υπάρχουν και αυτοί που το κάνουν για ηθικούς λόγους. Πράγματι, η ζωοφαγία αποτελεί σοβαρό ηθικό ατόπημα, για αυτούς οι οποίοι νοιάζονται, διότι εγείρει μέσα μας ένα πολύ σοβαρό δίλημμα. Αν ο βασανισμός και η θανάτωση ζώων δεν είναι απαραίτητα προκειμένου να επιβιώσουμε, αν μπορούμε να ζήσουμε υγιείς και ακμαίοι χωρίς να σκοτώνονται άλλα άτομα του ζωικού βασιλείου, τότε γιατί να συνεχίσουμε να το κάνουμε; Απλά και μόνο επειδή είναι νόστιμο; Μπορεί ένα σύντομο γεύμα, μια γεύση λίγων λεπτών στο στόμα μας, να δικαιολογήσει τις φρικαλεότητες που συμβαίνουν μέσα σε ένα σφαγείο;

Όμως ούτε και αυτό είναι πάντα ζήτημα, για όλους. Ή τουλάχιστον, όχι αποκλειστικά.

Ο James Cameron, σκηνοθέτης του Τιτανικού και διάσημος για τις οικολογικές ανησυχίες του, έχει θέσει εδώ και χρόνια μια άλλη παράμετρο που φαίνεται ότι απασχολεί όλο και περισσότερους ανθρώπους: Το ίδιο μας το σπίτι. Όπως είχε πει, «δεν γίνεται να είσαι οικολόγος και να τρως κρέας».

Βλέπετε, η εκτροφή ζώων αποτελεί την δεύτερη μεγαλύτερη αιτία για την κλιματική αλλαγή. Με τα  δισεκατομμύρια ζώα που εκτρέφουμε προκαλούμε στον πλανήτη μια καταστροφή ασύλληπτων διαστάσεων, αφού απαιτούνται δυσανάλογα πολλοί φυσικοί πόροι σε σχέση με το τελικό «προϊόν».

Εκτός λοιπόν από καλύτερη υγεία, ευτυχισμένα (και ζωντανά) ζώα και ήσυχη συνείδηση, να πώς αλλιώς η επιλογή σου να είσαι βίγκαν μπορεί να βοηθήσει τον κόσμο:

Μια φυτική διατροφή μειώνει το ατομικό σου αποτύπωμα άνθρακα
Η κτηνοτροφία είναι υπεύθυνη περίπου για το 20% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Για να καταλάβεις το νούμερο, είναι περισσότερο όλα τα μεταφορικά μέσα του κόσμου – αυτοκίνητα, αεροπλάνα, πλοία, τρένα. Για παράδειγμα, ανάλογα πάντα και με την ποσότητα που τρως, η ετήσια κατανάλωσή σου σε βοδινό «κρέας» (που είναι και το πιο επιβαρυντικό για τον πλανήτη) μπορεί να απελευθερώνει στην ατμόσφαιρα την ίδια ποσότητα αερίων του θερμοκηπίου με την οδήγηση ενός αυτοκινήτου για 2.800 χιλιόμετρα. Η παραγωγή μιας θερμίδας από κρέας απαιτεί μέχρι 20 φορές περισσότερη ενέργεια σε σχέση με την παραγωγή μιας θερμίδας από φυτά. Αν υιοθετούσες μιας φυτική διατροφή θα μείωνες το ατομικό σου αποτύπωμα άνθρακα 50% περισσότερο απ’ ότι αν οδηγούσες ένα υβριδικό αυτοκίνητο.

Η φυτική διατροφή εξοικονομεί ΠΟΛΥ νερό
Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν πολύ νερό. Μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες η ημερήσια κατανάλωση είναι 470 εκατομμύρια τόνοι, εκ των οποίων το μισό προορίζεται για την κτηνοτροφία. Αν έτρωγες φυτικά γεύματα τις μισές φορές θα μπορούσες να μειώσεις το ατομικό σου υδάτινο αποτύπωμα κατά 30%, ενώ αν υιοθετήσεις μόνιμα μια βίγκαν διατροφή η μείωση αυτή μπορεί να φτάσει το 60%. Μόνο από το φαγητό σου!

Η φυτική διατροφή μειώνει την ρύπανση των υδάτων
Χάρη στην κτηνοτροφία παράγονται 500 εκατομμύρια τόνοι περιττωμάτων κάθε χρόνο. Πρόκειται για πολλή, πάρα πολλή κοπριά. Καθώς πολύ συχνά αυτά καταλήγουν σε ρέματα, ποτάμια, λίμνες και θάλασσες, προκαλούν σοβαρή μόλυνση και μπορούν να δημιουργήσουν τις λεγόμενες «νεκρές ζώνες», θαλάσσιες περιοχές όπου έχει εξαφανιστεί η ζώη. Οι νεκρές ζώνες έχουν τετραπλασιαστεί από την δεκαετία του 1950 και συνεχώς αυξάνονται, κάνοντας τους επιστήμονες εξαιρετικά ανήσυχους για το μέλλον των ωκεανών.

Η φυτική διατροφή μειώνει την αποδάσωση
Ο πλανήτης μας χάνει σήμερα περίπου 15 δισεκατομμύρια δέντρα τον χρόνο – ή αλλιώς 56 στρέμματα κάθε λεπτό – και το φαγητό είναι η κυριότερη αιτία γι’ αυτό. Σχεδόν το 80% των εκτάσεων του Αμαζονίου που έχουν αποψιλωθεί μέχρι στιγμής έχουν μετατραπεί σε τόπους βόσκησης βοοειδών. Η αυξανόμενη ζήτηση για σάρκα ζώων δημιουργεί αυξανόμενη ανάγκη για γη, που απαιτείται όχι μόνο για την βόσκηση αλλά κυρίως για την καλλιέργεια ζωοτροφών.

Αν η προστασία του περιβάλλοντος και οι τρόποι με τους οποίους μπορούμε να συνεισφέρουμε στην εξασφάλιση ενός καλύτερου πλανήτη στα παιδιά μας είναι κάτι που σε απασχολεί, σκέψου τα παραπάνω. Σίγουρα βοηθάει να ανακυκλώνεις τα σκουπίδια σου, να χρησιμοποιείς ποδήλατο και να επιλέγεις λάμπες οικονομίας για το σπίτι σου. Όμως τίποτα από αυτά δεν είναι αρκετό αν τρως κρέας, αυγά και γαλακτοκομικά.

 

Σχόλια Facebook