ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Σε τι διαφέρει η βίγκαν διατροφή από την υγιεινή βίγκαν διατροφή

Από  | 

Τι, δεν είναι το ίδιο πράγμα; Μα όλοι λένε ότι η βίγκαν διατροφή είναι η πιο υγιεινή του κόσμου!

Είναι καλό όταν μιλάμε για διατροφή να προσπαθούμε να είμαστε αντικειμενικοί και κυρίως τα όσα λέμε να τεκμηριώνονται επιστημονικά. Σε αυτό το πνεύμα, η φράση «η βίγκαν διατροφή είναι υγιεινή», δεν είναι απολύτως ακριβής.

Βίγκαν διατροφή είναι η διατροφή που δεν περιέχει κανένα ζωικό συστατικό ή παράγωγο ζωικών συστατικών. Τελεία και παύλα.

Είναι αλήθεια ότι ο βίγκαν τρόπος ζωής είναι ηθικός και όχι διατροφικός δρόμος, άρα μια βίγκαν διατροφή πρέπει να στερείται όχι μόνο ζωικών συστατικών αλλά και εκμετάλλευσης. Ωστόσο, επειδή εδώ θέλουμε να μιλήσουμε συγκεκριμένα για φαγητό, είναι σημαντικό να ξεκινήσουμε αναγνωρίζοντας την παραπάνω αλήθεια: Βίγκαν διατροφή είναι η διατροφή που δεν περιέχει κανένα ζωικό συστατικό ή παράγωγο ζωικών συστατικών. Ξανά, τελεία και παύλα.

Επομένως, βίγκαν είναι και η coca cola. Και το τσίπουρο. Και τα πατατάκια. Και οι τουλούμπες (μάλλον). Ακόμη και τα λουκάνικα, αν επιλέξεις φυτικά, είναι βίγκαν. Μπορεί λοιπόν κάτι να είναι βίγκαν, αλλά δεν είναι απαραίτητα και υγιεινό.

Σημαίνει αυτό πως δεν πρέπει να τρώμε ανθυγιεινά βίγκαν φαγητά; Όχι βέβαια. Όλοι μας δικαιούμαστε να το ρίχνουμε έξω και να απολαμβάνουμε μια λιχουδιά. Το αν κάποιος θα επιλέξει να κάνει υγιεινή ή ανθυγιεινή διατροφή είναι προσωπική του επιλογή και δικαίωμα, υπό την προϋπόθεση φυσικά πως είναι βίγκαν.

Όταν όμως θέλουμε να μιλήσουμε για τα οφέλη αυτής της διατροφής και πολύ περισσότερο όταν μας ζητείται από κάποιον μια σχετική ενημέρωση, έχει σημασία να μην εκφέρουμε πομπώδεις απόψεις όπως «να, ξέρεις, αν γίνεις βίγκαν θα είσαι απολύτως υγιής», διότι, πολύ απλά, αυτό δεν είναι πάντα αληθές. Εξαρτάται από το είδος της βίγκαν διατροφής.

Σήμερα υπάρχει πλήθος δημοσιευμένης βιβλιογραφίας για τα οφέλη της βίγκαν διατροφής στην υγεία, μαζί και ένα κάρο από κλινικές αποδείξεις. Όλα αυτά όμως, ισχύουν και έχουν βάση μόνο όταν αναφερόμαστε στην WFPBD διατροφή. Με άλλα λόγια, στην υγιεινή βίγκαν διατροφή.

Η υγιεινή βίγκαν διατροφή είναι αυτή που αποτελείται από πλήρη φυτικά τρόφιμα, ελάχιστα ή καθόλου επεξεργασμένα, χωρίς πρόσθετα έλαια, ζάχαρη και χημικά.

Έχει δηλαδή ως βάση τα όσπρια, τα λαχανικά, τα φρούτα και τους καρπούς.

Η υγιεινή βίγκαν διατροφή είναι η διατροφή που προτείνουμε στην σελίδα της Συνύπαρξης, ως η μοναδική που αποδεδειγμένα μπορεί να επιβραδύνει, να σταματήσει και συχνά να αντιστρέψει ασθένειες, η μοναδική που δίνει την δυνατότητα στο σώμα μας να επανέλθει στην φυσική του κατάσταση. Και η φυσική κατάσταση του σώματος μας είναι: Η υγεία. Οι άνθρωποι είναι σχεδιασμένοι να ζουν υγιείς. Η υγεία είναι η default κατάσταση του σώματός μας.

Γνώρισα, εξερεύνησα και εφάρμοσα την υγιεινή βίγκαν διατροφή, κι εγώ όπως και περισσότεροι πιστεύω, αφού μελέτησα μερικούς από τους κορυφαίους γιατρούς και ειδικούς στην φυτική διατροφή στον κόσμο.

Ο Dr. John McDougall, με εμπειρία άνω των 40 ετών στην ανθρώπινη διατροφή, συμπυκνώνει την υγιεινή διατροφή με εύκολο και πρακτικό τρόπο στο άμυλο. Το άμυλο – δηλαδή καλαμπόκι, πατάτες, γλυκοπατάτες, ρύζι κ.ά. – αποτέλεσε ιστορικά την βάση της διατροφής των μεγαλύτερων πληθυσμών ανθρώπων. Σε μια από τις πλέον διάσημες ομιλίες του, στο συνέδριο TedX, εξηγεί για τους λόγους για τους οποίους το άμυλο πρέπει να αποτελεί την βασική πηγή ενέργειας των ανθρώπων.

Οι Dr. Esselstyn και Dr. Campbell, από την άλλη, μεγαλωμένοι και οι δύο σε φάρμες αγελάδων από οικογένειες γαλακτοπαραγωγών, χρειάστηκε να περάσουν από περισσότερα «κύματα», πριν καταλήξουν και οι δύο στο συμπέρασμα ότι μια διατροφή με πλήρη φυτικά τρόφιμα είναι η καλύτερη εγγύηση για μακροζωΐα και ελαχιστοποίηση των πιο φονικών ασθενειών της εποχής μας.

Η βίγκαν διατροφή είναι το πρώτο και απαραίτητο βήμα προς την υιοθέτηση ενός ειρηνικού, ηθικού τρόπου ζωής. Αυτό γιατί μια τυπική δυτική διατροφή προϋποθέτει την χρήση ασύλληπτης βιας, εκμετάλλευσης και περιφρόνησης των άλλων ζώων ενώ ταυτόχρονα καταστρέφει την υγεία μας και το περιβάλλον.

Όμως όσοι ενδιαφέρονται να εφαρμόζουν μια διατροφή που εκτός από σύμφωνη με τον βίγκαν τρόπο ζωής να είναι και υγιεινή, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι πρόκειται για δύο διαφορετικά πράγματα. Από άποψη υγείας, μια βίγκαν διατροφή που περιέχει πολλά λιπαρά, επεξεργασμένες και τεχνητές τροφές και λίγα ή καθόλου φρούτα και λαχανικά, είναι αμφίβολο πως προσφέρει κάποιο πλεονέκτημα σε σχέση με την τυπική δυτική διατροφή.

Αντίθετα, η υγιεινή βίγκαν διατροφή, γνωστή και WFPBD – Whole Foods Plant-Based Diet – αποτελεί τον καλύτερο τρόπο για να εξασφαλίσετε στον εαυτό σας πολλά χρόνια ζωής και ένα όμορφο, ακμαίο σώμα.

 

Σχόλια Facebook