ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Θέλω να γίνω βίγκαν αλλά λατρεύω το τυρί… Βοήθεια!

Από  | 

Το τυρί είναι ένα από τα πιο εθιστικά τρόφιμα εκεί έξω. Σε πολλούς ανθρώπους, η δύναμη εθισμού είναι αντίστοιχη με αυτή του καπνίσματος. Αν όμως έχεις ήδη καταλάβει για ποιο λόγο τα γαλακτοκομικά είναι εγκληματικά προϊόντα, τότε σίγουρα θα βρεις τον τρόπο να το αφήσεις για πάντα πίσω σου.

Της Sarah Von Alt, chooseveg.com

Στο λύκειο, είχα δει ένα βίντεο για την βιομηχανική εκτροφή ζώων και την απίστευτη βαναυσότητα που κρύβει. Αμέσως, ορκίστηκα να μην φάω κρέας ποτέ ξανά. Και το έκανα.

Όχι πολύ αργότερα, είχα αρχίσει να μαθαίνω για την εγγενή βαρβαρότητα που κρύβουν τα γαλακτοκομικά και τα αυγά και ήθελα στ’ αλήθεια να τα κόψω κι αυτά, να σταματήσω να τρώω κάθε ζωικό προϊόν. Κατάφερα να τα κόψω όλα… εκτός από το τυρί. Το λάτρευα το τυρί και δεν μπορούσα να φανταστώ μια ζωή χωρίς αυτό.

Παρόλα αυτά, ξέρετε κάτι; Το έκοψα. Το έκοψα και δεν μου λείπει καθόλου. Μετά από 7 χρόνια ως βίγκαν, κατάλαβα μερικά πράγματα όσον αφορά το κόψιμο αυτής της τυρένιας συνήθειας και ίσως μπορώ να σε βοηθήσω:

 

Δοκίμασε νέες γεύσεις
Υπάρχουν βίγκαν εκδοχές όλων των αγαπημένων σου φαγητών, συμπεριλαμβανομένου του τυριού. Ορισμένα από αυτά ίσως τα βρεις αρκετά άνοστα και σίγουρα δεν μοιάζουν πολύ στην πραγματική γεύση του τυριού. Όμως με τόσες πολλές επιλογές, σίγουρα θα βρεις μια μάρκα που σου αρέσει και μπορεί να αντικαταστήσει το τυρί στις αγαπημένες σου συνταγές. Αν δοκιμάσεις ένα φυτικό τυρί και δεν σου αρέσει, μην σταματήσεις να ψάχνεις το καλύτερο.

 

Κάνε τα φαγητά σου κρεμώδη!
Υπάρχουν διάφορες κρέμες και σάλτσες που αντικαθιστούν επάξια το τυρί ή δίνουν μια οικεία υφή στο φαγητό σου. Τα κάσιους, η βίγκαν μαγιονέζα, το αβοκάντο και το ταχίνι χρησιμοποιούνται πολύ συχνά ως βάσεις για την παρασκευή εξαιρετικών σαλτσών. Αν και πολλές από αυτές τις σάλτσες είναι λιπαρές και όσο τόσο υγιεινές, είναι πολύ καλύτερες από το τυρί από άποψη κινδύνων για την υγεία και σίγουρα θα σε βοηθήσουν να κάνεις την μετάβαση πιο ομαλά.

 

Βρες μια βίγκαν πιτσαρία κοντά σου
Για μένα, ένα μεγάλο μέρος του προσωπικού μου αγώνα να κόψω το τυρί, ήταν η σκέψη ότι δεν μπορώ πλέον να απολαμβάνω πίτσα. Ευτυχώς, αυτό απείχε πολύ από την πραγματικότητα. Όλο και περισσότερες πιτσαρίες προσφέρουν πλέον βίγκαν προϊόντα. Ψάξε μια πιτσαρία που εξυπηρετεί την γειτονιά σου, εξερεύνησε το μενού της και νιώσε την σιγουριά πως, όταν χρειαστεί να παραγγείλεις, η πίτσα σου βρίσκεται 20 λεπτά μακριά.

 

Φτιάξε το δικό σου
Αν και το να φτιάξεις το δικό σου τυρί απαιτεί χρόνο και δεξιότητες, υπάρχουν αρκετές συνταγές που γίνονται σχετικά εύκολα και ο καθένας μπορεί να ασχοληθεί. Δες εδώ μερικές απλές συνταγές για σπιτικά τυριά.

 

Προμηθεύσου διατροφική μαγιά
Ακούγεται σαν κάτι παράξενο, ασυνήθιστο, ίσως και απαίσιο. Αλλά πίστεψέ με, θα την λατρέψεις. Η διατροφική μαγιά είναι ειδικό προϊόν σε νιφάδες που παρασκευάζεται από απενεργοποιημένη μαγιά μπύρας και έχει μια υπέροχη, τυρένια γεύση. Πρόκειται για ένα απαραίτητο είδος σε κάθε vegan κουζίνα και χρησιμοποιείται σχεδόν παντού. Μπορείς να φτιάξεις τυρένιες σάλτσες για τα μακαρόνια σου, dips, φυτικά τυριά, λαζάνια ή ακόμη και να την πασπαλίσεις πάνω στο φαγητό σου. Εκτός από πολύ νόστιμη, είναι και πολύ θρεπτική.

 

Μην ξεχνάς την ηθική σου
Να θυμάσαι τον λόγο για τον οποίο θέλησες να καταργήσεις τα γαλακτοκομικά από τη ζωή σου. Δεν το έκανες για ένα βίτσιο, ούτε επειδή δεν είναι νόστιμα. Το έκανες γιατί προέρχονται από την κόλαση. Τα γαλακτοκομικά κρύβουν μια απίστευτη βαναυσότητα η οποία είναι γνωστή σε όλους τους βίγκαν: Τα ζώα βιάζονται, βρίσκονται έγκλειστα, τους αρπάζουν τα μωρά, τα ευνουχίζουν και, όταν σταματούν να «προσφέρουν» το γάλα τους, οδηγούνται προς σφαγή. Η διατήρηση της σωστής ηθικής σκέψης θα σε βοηθήσει να κόψεις το τυρί και να το ξεχάσεις για πάντα.

 

Θυμήσου: Κόβοντας το τυρί, κάνεις την διαφορά. Συνεισφέρεις σε πολύ σημαντικό βαθμό σε λιγότερα βασανισμένα ζώα και ένα καλύτερο περιβάλλον για τα παιδιά σου. Κάνεις κάτι σημαντικό!

 

Σχόλια Facebook