ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Βίγκαν ναι, αλλά μισώ τα λαχανικά. Τι να κάνω;

Από  | 

Να ένα πρόβλημα που είναι υπαρκτό και δεν πρέπει να υποτιμάμε. Πολλοί βίγκαν πέφτουν στην παγίδα της κακής διατροφής επειδή, πολύ απλά, δεν τους αρέσουν τα λαχανικά. Δεν τις θέλουν τις σαλάτες, τι να κάνουμε; Από την άλλη, υπάρχουν και αυτοί που σκέφτονται και ξανασκέφτονται την φυτική διατροφή επειδή (νομίζουν ότι) οι βίγκαν τρώνε μόνο μαρούλια και δεν πρόκειται να αντέξουν τόση μιζέρια.

Παρότι ο χρυσός κανόνας της υγιεινής φυτοφαγίας είναι πολλά, ωμά, μη-επεξεργασμένα φυτικά τρόφιμα, εν τούτοις αν ανήκεις σε αυτούς που δεν αγαπούν ιδιαίτερα τις σαλάτες και τα λάχανα, μπορείς και πάλι να είσαι βίγκαν χωρίς να ρισκάρεις την καλή σου υγεία. Μην ξεχνάς ότι εκεί έξω υπάρχουν βίγκαν που προέρχονται από μια απίστευτη σαβουροφαγική ζωή με μπέικον, μπέργκερ, πίτσες και χοτ ντογκ σχεδόν σε καθημερινή βάση. Αν αυτοί τα κατάφεραν και είναι σήμερα γερά και δυνατά παιδιά, τότε μπορείς κι εσύ.

Το μυστικό βρίσκεται σε μια στρατιωτική ορολογία: Κάλυψη-απόκρυψη!

Καθώς τα λαχανικά είναι απαραίτητα για την καλή υγεία και την επαρκή πρόσληψη βιταμινών, δυστυχώς δεν μπορείς να τα βγάλεις τελείως από την ζωή σου. Μπορείς όμως να τα κάνεις να φαίνονται διαφορετικά, να μυρίζουν διαφορετικά, να έχουν καλύτερη γεύση ή – σε πολύ σοβαρές περιπτώσεις αντιπάθειας – να μην τα παίρνεις καν χαμπάρι!

 

Να μερικά κολπάκια:

Δοκίμασε τον ατμό
Το μαγείρεμα με ατμό, αν και σύνηθες στο εξωτερικό, στην Ελλάδα δεν είναι ακόμη σούπερ δημοφιλές. Χρειάζεσαι έναν ατμομάγειρα, μια σχετικά φθηνή συσκευή που μπορείς να βρεις παντού και θα σου λύσει τα χέρια. Τα λαχανικά είναι λαχανικά, το ξέρω. Όμως είναι πολύ πιθανό να διαπιστώσεις ότι η γεύση των ατμομαγειρεμένων λαχανικών σου αρέσει περισσότερο από τα ωμά. Απλά ρίξε μέσα στην συσκευή σου μπρόκολα, καρότα, πράσα, αρακά ή ό,τι άλλο (δεν) σου γεμίζει το μάτι και ξεκίνα τις δοκιμές σου.

Φυσικά, μπορείς πάντα να χρησιμοποιήσεις μικροκύμματα, μπεν μαρί ή φούρνο αλλά στην πορεία θα διαπιστώσεις ότι το μαγείρεμα στον ατμό είναι πιο εύκολο και δίνει μια καλύτερη γεύση στα λαχανικά σου. Είναι επίσης πιο υγιεινό, δεδομένου ότι το τηγάνισμα και το ψήσιμο στο φούρνο καταστρέφουν σε μεγαλύτερο βαθμό ορισμένες από τις βιταμίνες.

Ξεκίνα να τυλίγεις
Εκείνες οι αραβικές πίτες, οι τορτίγιες και οι φωλίτσες που βλέπεις στο σούπερ μάρκετ μπορεί να αποδειχτούν η λύση στην παθολογική σου αντιπάθεια προς την σαλάτα. Διάλεξε μια βίγκαν μάρκα, ιδανικά χωρίς συντηρητικά και βελτιωτικά ζύμης και πειραματίσου με μερικές απλές και γρήγορες συνταγές. Θυμήσου, τα χρώματα σημαίνουν υγεία: Μαρούλι ή σπανάκι για πράσινο, ντομάτα ή ντοματίνια για κόκκινο, καλαμπόκι για κίτρινο. Όταν μιλάμε για τυλιχτά, οι συνδυασμοί είναι πραγματικά απεριόριστοι. Μπορείς να δοκιμάσεις επίσης μανιτάρια ελαφρώς σοταρισμένα σε νερό ή κονσέρβας, αγγουράκια τουρσί, πιπεριά Φλωρίνης, πάστα ελιάς (μμμ!), iceberg, αβοκάντο, ακόμη και βρασμένα όσπρια!

Πίστεψέ με, η ίδια ακριβώς σαλάτα που μισείς θα σου φανεί τελείως διαφορετική μέσα σε μια νόστιμη πιτούλα. Αν είσαι δύσκολη περίπτωση, μπορείς να δοκιμάσεις επίσης να προσθέσεις λίγη μαργαρίνη, μαγιονέζα ή άλειμμα πάπρικας. Στο εμπόριο υπάρχουν διάφορες μάρκες βίγκαν μαγιονέζας και μαργαρίνες – όχι και τόσο υγιεινά πράγματα αλλά σίγουρα θα σε κάνουν να φας το μαρούλι σου.

Οφτές
Στην Κρήτη, οφτές ονομάζουν τις πατάτες που ψήνονται απευθείας μέσα στη φωτιά, συνήθως τυλιγμένες σε αλουμινόχαρτο και σκεπασμένες με στάχτη. Στο Σαράγιεβο της Βοσνίας, οι ντόπιοι κάνουν κάτι παρόμοιο, βάζοντας χορτόπιτες μέσα σε μεταλλικά δοχεία τα οποία θάβουν στην στάχτη για 24 ώρες. Αυτός ο τρόπος ψησίματος αλλάζει δραματικά την γεύση, προς το καλύτερο φυσικά και μπορείς να τον εφαρμόσεις με πολλά είδη λαχανικών και χωρίς να έχεις απαραίτητα στάχτες και πύρινα μέτωπα.

Τύλιξε σε ένα αλουμινόχαρτο πατάτες (αν είναι βιολογικές, οπωσδήποτε με τη φλούδα!), καρότα, σπαράγγια, γλυκοπατάτες, γλυκό καλαμπόκι, πιπεριές, κουνουπίδι ή μανιτάρια. Πειραματίσου, δοκίμασε τι σου αρέσει και τι όχι. Και λίγο αλατάκι, δεν βλάπτει!

Βρεφικές κρέμες
Ναι, αν είσαι μια ιδιάζουσα περίπτωση που δεν μπορεί με τίποτα να βλέπει πρασινάδες, μπορείς να δοκιμάσεις τον μωρουδίστικο τρόπο. Άλεσε τα λαχανικά σου ή και τα φρούτα σου, φτιάχνοντας είτε smoothies που μπορείς να πιεις, είτε πάστες που μπορείς να ενσωματώσεις στο φαγητό σου.

Δοκίμασε να χτυπήσεις στο μπλέντερ μήλο, μπανάνα, σπανάκι και σέλινο. Ακούγεται αηδία, το ξέρω. Αλλά η γεύση του σμούθι που θα πάρεις θα σου φανεί ενδιαφέρουσα. Φυσικά, στο διαδίκτυο μπορείς να βρεις χιλιάδες ιδέες και συνδυασμούς για σμούθι. Αν πρόκειται για φαγητό, δοκίμασε να αλέσεις μπρόκολο, κουνουπίδι, κόκκινη πιπεριά και κάσιους ή καρύδια και να τα απλώσεις πάνω στην πίτσα σου μαζί με τη σάλτσα ή ως βάση για ένα μπέργκερ με μπιφτέκι οσπρίων.

Μην λαδώνεις το εντεράκι σου
Στην προσπάθεια να κάνουν τα λαχανικά τους πιο νόστιμα, πολλοί υποκύπτουν στον πειρασμό του λαδιού. Τα φυτικά έλαια, με χειρότερους αλήτες τα λάδια από σπόρους (σησαμέλαιο, σογιέλαιο, αραβοσιτέλαιο κ.ά.) και κάπως καλύτερο παιδί το ελαιόλαδο, δεν προσφέρουν καμία επιπλέον θρεπτικότητα στο γεύμα σου. Η σαλάτα σου δεν θα γίνει πιο υγιεινή προσθέτοντας λάδι.

Δίνουν γεύση, ναι. Δίνουν όγκο και θερμιδική ικανοποίηση, ναι. Όμως επιβαρύνοντας μια σαλάτα μαρουλιού με επιπλέον 400 θερμίδες από λάδι (μια μόνο κουταλιά της σούπας περιέχει 120 θερμίδες) δεν προσφέρεις καμία ουσιαστική θρεπτική αξία στο σώμα σου και, αν το παρακάνεις, μπορείς εύκολα να βρεθείς με επιπλέον κιλά. Προσπάθησε το μόνο λάδι που έχεις στη διατροφή σου να είναι τα φυσικά έλαια των καρπών. Φάε καρύδια, αβοκάντο, αμύγδαλα, ελιές ή φουντούκια. Αν όμως θέλεις οπωσδήποτε κάποιου είδους λάδι στο φαγητό σου, επίλεξε μόνο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, ψυχρής έκθλιψης και τρώγε το ωμό – μια, δύο το πολύ κουταλιές απευθείας πάνω στο φαγητό σου. Μην ξεχνάς ότι, αν ζεις με τον συνηθισμένο αστικό τρόπο ζωής, παίρνεις ούτως ή άλλως μια ποσότητα φυτικών λιπαρών από τα διάφορα τυποποιημένα είδη ή σνακ που καταναλώνεις καθημερινά – και μάλιστα του χειρότερου είδους, αφού συνήθως η βιομηχανία χρησιμοποιεί φοινικέλαιο ή κραμβέλαιο.

Μπαχαρικά
Ο,τιδήποτε κι αν μαγειρεύεις, τα μπαχαρικά πρέπει να είναι αναπόσπαστο κομμάτι της διαδικασίας. Μην κολλάς μόνο στα κλασικά – αλάτι, πιπέρι. Τα περισσότερα αποξηραμένα μπαχαρικά είναι υπέροχες πηγές θρεπτικών συστατικών και αποτελούν επίσης εργαλεία για να δίνεις πολλές διαφορετικές γεύσεις στο φαγητό σου.

Δοκίμασε θυμάρι, ρίγανη, κύμινο, παπαρουνόσπορο, κουρκουμά, μπαχάρι, δυόσμο, μπούκοβο, δάφνη, δενδρολίβανο, σκόρδο, πάπρικα και κανέλα και θα με θυμηθείς. Με τη σωστή χρήση μπαχαρικών, μπορείς να μεταμορφώσεις ένα πιάτο λαχανικών σε μια πανδαισία γεύσεων.

Ζήτω τα λαχανικά!

 

Σχόλια Facebook