ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

Γιατί έχεις πρόβλημα, αν θεωρείς πρόβλημα την ανατροφή vegan παιδιών

Από  | 

Οι vegans αντιμετωπίζουν ήδη αρκετά προβλήματα, κανένα εκ των οποίων δεν σχετίζεται με την υγεία τους. Ένα από τα μεγαλύτερα, αν όχι το μεγαλύτερο, είναι το γεγονός ότι πρέπει σε καθημερινή βάση να έρχονται σε σύγκρουση με σένα.

Με σένα, που θεωρείς ότι ο βιγκανισμός είναι «τάση», «μόδα», «λόξα» ή ο,τιδήποτε παρόμοιο και παρουσιάζεις την ανατροφή vegan παιδιών, ως ένα ανεύθυνο και επιπόλαιο καπρίτσιο, που δήθεν «επιβάλλεται» από τους γονείς στα παιδιά.

Όμως στην πραγματικότητα, το πρόβλημα το έχεις εσύ.

Θα σου εξηγήσω γιατί.

Πρώτον, γιατί αγνοείς τα στοιχεία. Περίπου 600-700 εκατομμύρια χορτοφάγοι στον κόσμο, ζουν, εργάζονται, αθλούνται και, φυσικά, μεγαλώνουν υγιέστατα, γερά παιδιά. Θα έβλεπες μιλιούνια από βίγκαν παιδάκια να λιποθυμάνε στα πεζοδρόμια και να πεθαίνουν στα νοσοκομεία, εάν υπήρχε κάποιο πρόβλημα με τον τρόπο διατροφής τους. Αν σε προβληματίζει η ιστορία που άκουσες για ΕΝΑ βίγκαν παιδί που νοσηλεύτηκε λόγω υποσιτισμού ή για έναν βίγκαν που αρρώστησε επειδή έτρωγε μόνο παπάγια, ίσως πρέπει να αναλογιστείς τα ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ παιδιά που νοσηλεύονται κάθε χρόνο, που αναπτύσσουν παιδικό διαβήτη, παχυσαρκία, αλλεργίες, άσθμα και αυτοάνοσα νοσήματα – όχι μόνο, φυσικά, αλλά και εξαιτίας της άθλιας διατροφής τους.

Δεύτερον, γιατί αγνοείς την επιστήμη. ΟΛΟΙ οι επίσημοι φορείς για την ανθρώπινη υγεία και διατροφή (ενδεικτικά αναφέρω: Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, Unesco, Αμερικανική Ένωση Διατροφολογίας, Ακαδημία Παιδιατρικής των ΗΠΑ, Καναδική Παιδιατρική Ένωση, Ακαδημία Διαιτητικής Καναδά, Βρετανικό Εθνικό Σύστημα Υγείας, Καρδιολογική Εταιρία, Εθνικό Συμβούλιο Υγείας της Αυστραλίας, Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, κ.ά.) έχουν τοποθετηθεί ΕΠΙΣΗΜΑ και ΓΡΑΠΤΩΣ (και όχι με «απόψεις» και λόγια του αέρα) ότι μια σωστά σχεδιασμένη, ισορροπημένη βίγκαν διατροφή είναι υγιεινή, επαρκής, κατάλληλη για όλες τις ηλικίες (συμπεριλαμβανομένης της βρεφικής) και, το κυριότερο, μπορεί να λειτουργήσει θετικά στην πρόληψη πολλών προβλημάτων υγείας, καθώς και για το γεγονός ότι οι χορτοφαγικές δίαιτες μπορούν να είναι η απάντηση στο τεράστιο περιβαλλοντικό πρόβλημα που έχει δημιουργήσει η ζωοφαγία.

Τρίτον, γιατί σκέφτεσαι επιπόλαια. Αλήθεια, πιστεύεις ότι κάποιος γονέας που αποφάσισε να μεγαλώσει το παιδί του με αυτόν τον τρόπο, δεν μπήκε στον κόπο να κάνει την απαραίτητη έρευνα, να ενημερωθεί και να βεβαιωθεί 100% ότι αυτό που κάνει είναι ασφαλές; Αλήθεια, νομίζεις ότι η απλή «άποψη» που έχεις (που προφανώς εδράζεται σε αυτά που ξέρεις ή νομίζεις ότι ξέρεις, δεν έχεις διαβάσει τίποτα σχετικά) έχει μεγαλύτερη βαρύτητα από τις πιθανότατα δεκάδες ώρες μελέτης που έχει ρίξει ένας vegan, σχετικά με την διατροφή;

Τέταρτον, γιατί είσαι αλαζόνας και ισχυρογνώμων. Ξέρεις πόσο συχνά ακούω τις αστήρικτες, επιστημονικά αβάσιμες «απόψεις» σου; Κάθε μέρα! Και, αισθάνεσαι τόσο σίγουρος/η για τις απόψεις σου που δεν μπαίνεις καν στον κόπο να ανοίξεις ένα ρημαδιασμένο site και να μελετήσεις. Είσαι από αυτούς που όταν σου αναφέρω τεκμηριωμένα στοιχεία και επιστημονικό backup για την φυτική διατροφή, εσύ απλά θα πάρεις άλλη μια τζούρα και θα σπαταλήσεις την λιγοστή ενέργεια που απαιτείται για να πεις «άσε μας μωρέ, ο άνθρωπος πρέπει να τρώει απ’ όλα».

Δεν πρέπει, λέει, να «επιβάλλουμε» την διατροφή μας στα παιδιά μας.

Δεν υπάρχει καμία λογική πίσω από την λέξη «επιβάλλω». Όλοι οι γονείς «επιβάλλουν» τα πιστεύω και τις αξίες τους στα παιδιά τους και φυσικά όλοι οι γονείς επιβάλλουν την διατροφή τους στα παιδιά τους.

Γονείς φασίστες, διδάσκουν στα παιδιά τους τον φασισμό. Γονείς ομοφοβικοί και ρατσιστές, συνήθως μεγαλώνουν παιδιά που είναι ομοφοβικά και ρατσιστές. Αν ένας βίγκαν «επιβάλλει» στο παιδί του να μην τρώει ζώα, τότε ομοίως ένας μη-βίγκαν επιβάλλει στο παιδί του να τρώει ζώα. Θα ήταν παράλογο, κάποιος που ασπάζεται τον βιγκανισμό (δηλαδή μια φιλοσοφία δυναμικής αβλάβειας, μη-βιας, ειρηνικής συνύπαρξης με τα υπόλοιπα όντα), να δίνει στο παιδί του να τρώει ζώα ή εκκρίσεις ζώων ή να το ντύνει με το δέρμα ζώων. Ποιος πιστός Χριστιανός μεγάλωσε ποτέ το παιδί του ως άθεο, προκειμένου να του δώσει την ευκαιρία «να αποφασίσει όταν μεγαλώσει» αν θα είναι Χριστιανός;

Το να λες «ας δώσω τώρα κρέας» και να ελπίζεις ότι στο μέλλον το παιδί σου μπορεί να αποφασίσει να γίνει βίγκαν, είναι χαζό. Η κοινωνία ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ αξιακά ουδέτερη. Η κοινωνία «επιβάλλει» κι αυτή πεποιθήσεις. Αν δεν «επιβάλλω» εγώ στο παιδί μου να μην τρώει ζώα, αυτό δεν σημαίνει ότι και η κοινωνία, με την σειρά της, θα δείξει την ανάλογη ουδετερότητα. Η κοινωνία επιβάλλει, κάθε μέρα και με κάθε τρόπο, την φιλοσοφία του δυτικού τρόπου ζωής. Αρκεί να ανοίξεις για μια ώρα την τηλεόρασή σου. Η τηλεόραση δεν προβάλει φακές και καρότα. Προβάλει αλλαντικά, τυριά, γάλατα, μπριζόλες, σοκολάτες και ΦΑΡΜΑΚΑ.

Να η άποψη της 22χρονης Sarina Farb, εκ γενετής βίγκαν, που ρωτήθηκε αν οι γονείς της τής επέβαλλαν αυτή την διατροφή: Οι γονείς μου με ανάγκασαν να γίνω βίγκαν.

Επίσης, όταν λες «ας δώσω τώρα κρέας», υπονοείς ότι κάτι δεν πάει καλά με την φυτική διατροφή. Είναι σαν να δέχεσαι ότι είναι ελλιπής και επικίνδυνη. Όμως, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ. Και δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται έτσι.

Ο βιγκανισμός ως κοινωνική αλλαγή έχει μια εκπληκτική ομοιότητα με την εκστρατεία κατά του καπνίσματος. Την δεκαετία του ’50, κάπνιζαν οι πάντες. Ακόμη και οι γιατροί. Ήταν δύσκολο να πείσεις κάποιον ότι το κάπνισμα σκοτώνει, αφού τα τσιγάρα τα διαφήμιζαν οι ίδιοι οι γιατροί. Η επιστήμη πίσω από τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος ήδη υπήρχε, αλλά η μετουσίωση αυτής της επιστήμης σε συλλογική κοινωνική γνώση, άργησε περίπου 20 χρόνια.

 

Και τώρα το κρίσιμο ερώτημα:

Γιατί οι παιδίατροι και οι διατροφολόγοι είναι αντίθετοι;

Στην Ελλάδα, κατά κύριο λόγο, μια μεγάλη πλειοψηφία επαγγελματιών της υγείας είναι αντίθετη με αυτό το είδος διατροφής επειδή, πολύ απλά, δεν ξέρουν ή δεν θέλουν να μάθουν. Δεν είναι κακό να μην ξέρεις κάτι. Κακό είναι να παρουσιάζεις την άγνοιά σου ως επιστημονική γνώση.

Να η άποψη ενός γνωστού Καρδιολόγου για το θέμα: «Δεν ξέρω»: Μια απολύτως θεμιτή επιστημονική άποψη.

Οι Έλληνες παιδίατροι δεν κουράρουν π.χ. 100 παιδιά, εκ των οποίων 90 παμφάγα και 10 χορτοφάγα. Κουράρουν 100 παμφάγα. Αυτό ξέρουν, αυτό έμαθαν, αυτό κάνουν σε όλη τους την καριέρα. Όταν (και αν) εμφανιστεί, λοιπόν, ένας γονέας με βίγκαν παιδί, επιστρατεύουν αυτό το εργαλείο που ονομάζουμε medical bullying: Ιατρικός τραμπουκισμός. «Αν το κάνεις αυτό, το παιδί σου θα αρρωστήσει». Είναι ο πιο γρήγορος, ο πιο ασφαλής (γι’ αυτούς) και ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να απαλλαγούν από την ΕΥΘΥΝΗ του να διαχειριστούν υπεύθυνα και επαγγελματικά ένα βίγκαν παιδάκι. Διότι για να το κάνουν χρειάζεται ενημέρωση, διάβασμα και πολλή διάθεση και οι περισσότεροι βαριούνται. Δεν είναι κακοί γιατροί, απλώς δεν ασχολούνται όλοι με τα νέα δεδομένα.

Πάντως, και στην Ελλάδα, υπάρχουν πολλοί διατροφολόγοι και παιδίατροι που μπορούν να υποστηρίξουν βίγκαν οικογένειες. Το πρόβλημα είναι πως είναι λίγοι. Είναι λίγοι, γιατί και οι vegans είναι λίγοι. Νόμος της προσφοράς και της ζήτησης.

Σε κάποιες περιοχές της Ασίας, τα παιδιά μεγαλώνουν με ψητά έντομα, γάλα τσουκνίδας και ωμό κρέας φιδιού. Εάν ήσουν Ασιάτης και λάτρης αυτής της κουζίνας, θα περίμενες ποτέ να βρεις παιδίατρο στην Ελλάδα που θα πει ΝΑΙ σε μια τέτοια διατροφή και θα μπορεί να σου δώσει συνταγές και συμβουλές για το πως να μαγειρέψεις στο παιδί σου φίδι και τηγανητές ακρίδες; Μάλλον όχι.

 

Μπορείς να πάθεις κακό, εσύ ή το παιδί σου, από μια βίγκαν διατροφή;

Φυσικά! Αν δεν τρέφεσαι σωστά και δεν εφαρμόζεις απλούς κανόνες υγιεινής διατροφής, μπορεί να έχεις πρόβλημα. Αυτό όμως ισχύει με ΟΛΑ τα είδη διατροφής. Όσο κινδυνεύει το παιδί σου αν τρώει κάθε μέρα μπέικον, τόσο κινδυνεύει και αν τρώει κάθε μέρα βίγκαν πατατάκια.

Γνωρίζω πολλούς επαγγελματίες της υγείας, που παρότι οι ίδιοι δεν είναι βίγκαν, όταν εμφανίζονται πελάτες/ασθενείς βίγκαν θα πουν «μπράβο σου». Θα πουν «συγχαρητήρια». Διότι ξέρουν.

Η φυτική διατροφή προσφέρει σημαντικά οφέλη, με αποτέλεσμα ακόμη και μη-βίγκαν γονείς να προσπαθούν να την διδάξουν στα παιδιά τους (πράγμα, φυσικά, απίθανο να συμβεί). Βρέφη και παιδιά που μεγαλώνουν με μια φυτική διατροφή, πλούσια σε δημητριακά, όσπρια, φρούτα, λαχανικά, καρπούς και τρόφιμα ολικής άλεσης πρόκειται να έχουν αποδεδειγμένα καλύτερη υγεία. Δεκάδες έρευνες συνδέουν τις πιο τρομακτικές ασθένειες, χρόνιες νόσους, αλλεργίες και αυτοάνοσα με την κατανάλωση ζωικής πρωτεΐνης. Μιας πρωτεΐνης για την οποία φτιάχτηκαν μύθοι τόσο ισχυροί, που έζησα σχεδόν τη μισή ζωή μου πιστεύοντας τους.

Και εδώ, μου δίνεται η ευκαιρία να πω και κάτι πάνω σε αυτό. Δεν γεννήθηκα χορτοφάγος. Μεγάλωσα και έζησα όπως οι περισσότεροι άνθρωποι σε αυτή τη χώρα. Επομένως, όταν μου μιλάς για πρωτεΐνες, σίδηρους και κυνόδοντες, τι ακριβώς προσπαθείς να κάνεις; Μου λες πράγματα που τα ξέρω, τα πίστευα, και θα τα έλεγα κι εγώ ο ίδιος, αν με ρωτούσαν πριν γίνω βίγκαν. Ξέρω τι σκέφτεσαι και πώς σκέφτεσαι, ξέρω τι πιστεύεις και γιατί το πιστεύεις, ακριβώς επειδή υπήρξα στην θέση σου. Εσύ, αντίθετα, που ποτέ δεν υπήρξες στη θέση μου και δεν ξέρεις όσα εγώ έμαθα από προσωπική εμπειρία, πώς μπορείς να μιλάς με τόση βεβαιότητα;

Εν κατακλείδι, όλες οι θρεπτικές ουσίες βρίσκονται στα φυτά. Σε καθαρότερη, απλούστερη και πιο υγιεινή μορφή. Δεν υπάρχει καμία ουσία που στερείται ένα βίγκαν παιδάκι – με εξαίρεση ίσως την Β12, που ούτως ή άλλως είναι μια πονεμένη και περίπλοκη ιστορία.

 

Το πρακτορείο Reuters έχει δημοσιεύσει ένα αρκετά εμπεριστατωμένο άρθρο: Vegetarian and vegan diets good for kids and adults, nutritionists say

 

Σχόλια Facebook