ΝΕΑ

Να γιατί το μέλλον είναι βίγκαν

Από  | 

Αν θεωρείς ότι ένας κόσμος χωρίς κτηνοτροφία και χωρίς δολοφονίες δισεκατομμυρίων πλασμάτων αποτελεί μια ουτοπία, ξανασκέψου το. Όσο απίθανο κι αν ακούγεται, ένας κόσμος πιο φιλικός προς τα ζώα είναι κοντά μας, πιο κοντά από ποτέ άλλοτε και οι άνθρωποι δείχνουν όλο και μεγαλύτερο ενδιαφέρον για έναν πλανήτη χωρίς βία.

Σίγουρα, έχουμε μπροστά μας πολλή δουλειά ακόμη, απαιτείται αδιάκοπη ενημέρωση του κόσμου σχετικά με τα οφέλη μιας βίγκαν διατροφής στα ζώα, στον πλανήτη και στην υγεία μας – όμως το σίγουρο είναι ότι η επέλαση του βιγκανισμού προχωράει και προχωράει με σταθερά βήματα.

 
Ορίστε μερικοί λόγοι για τους οποίους το μέλλον είναι βίγκαν:

• Το «κρέας χωρίς κρέας» ή αλλιώς τα φυτικά υποκατάστατα κρέατος γνώρισαν μέσα στο 2016 την μεγαλύτερη αύξηση δημοτικότητας όλων των εποχών. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Διάσκεψη Κορυφής για την Υγεία, που προωθεί με μεγάλο ζήλο τις Δευτέρες Χωρίς Κρέας, η φυτική διατροφή πρόκειται να γίνει παγκόσμια τάση μέσα στο 2017. Πολλές εταιρίες-κολοσσοί, που επί δεκαετίες κέρδιζαν εκατομμύρια σφαγιάζοντας ζώα, στρέφονται απεγνωσμένα στη σύναψη συμφωνιών για παράλληλο εμπόριο υποκατάστατων, ενώ νέες εταιρίες και ατομικές επιχειρήσεις ξεφυτρώνουν καθημερινά. Ο πολλά υποσχόμενος (και αμφιλεγόμενος) Herbivorous Butcher, για παράδειγμα, εισέπραξε την μεγάλη τιμή του Best Food and Drink Maker από το έγκυρο περιοδικό USA Today.

• Οι γαλακτοβιομηχανίες παίζουν τα ρέστα τους, καθώς τα κέρδη τους μειώνονται σταθερά και η δημοτικότητα των φυτικών ροφημάτων αυξάνεται συνεχώς, επιχειρώντας με διάφορες (και πανάκριβες) καμπάνιες να «σπιλώσουν» την καλή φήμη τους. Σε άλλες απεγνωσμένες προσπάθειες, προσπαθούν να απαγορέψουν, μέσω του FDA, την χρήση του όρου «γάλα» στα φυτικά ροφήματα – λες και κάτι τέτοιο θα απέτρεπε τους καταναλωτές από την αγορά τους.

• Όλο και περισσότερες παραδοσιακά κρεατοφαγικές αλυσίδες ταχυφαγείων αντιλαμβάνονται την γενική στροφή των καταναλωτών προς μια πιο υγιεινή διατροφή και διαμορφώνουν ανάλογα το μενού τους. Οι χορτοφαγικές επιλογές σε εστιατόρια και ταχυφαγεία είναι περισσότερες από κάθε άλλη εποχή – και συνεχώς αυξάνονται! Γνωστές αλυσίδες των ΗΠΑ όπως η Subway, η Taco Bell, τα Starbucks και το Chipotle ήδη προσφέρουν αρκετές vegan επιλογές. Στην Ελλάδα είμαστε κάπως πιο πίσω (αλλά από την άλλη, πάντα ήμασταν πίσω, σε όλα) αλλά οι τάσεις είναι αρκετά ελπιδοφόρες.

• Η κοινή γνώμη λέει πλέον «όχι» στην ψυχαγωγία με χρήση ζώων. Στην χώρα μας, η χρήση ζώων σε τσίρκο και θεάματα απαγορεύεται ήδη εδώ και χρόνια. Στο εξωτερικό, πάνω από 170 πάρκα, τσίρκο και ενυδρεία όπου προσφέρονταν επι πληρωμεί σόου με ζώα, έχουν κλείσει λόγω κατάρρευσης του τζίρου τους. Αν και έχουμε ακόμη πολλή δουλειά να κάνουμε, αφού οι νόμοι συνεχίζουν να επιτρέπουν την ιππασία, τα ενυδρεία, το κυνήγι και τις κυνοδρομίες, πρέπει ωστόσο να αναγνωρίσουμε ότι έχουν γίνει πολλά και ιδιαίτερα αποτελεσματικά βήματα. Ο κόσμος κατακρίνει την εκμετάλλευση των ζώων, όταν τού δοθεί η ευκαιρία να μάθει για αυτήν.

• Οι άνθρωποι ενδιαφέρονται για τον βιγκανισμό περισσότερο από ποτέ. Στην εφαρμογή ανάλυσης αναζητήσεων της Google, η λέξη vegan το 2016 αναζητήθηκε περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά στο παρελθόν. Σε όλο τον πλανήτη, οι άνθρωποι δείχνουν ολοένα και μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την φυσική, υγιεινή, βίγκαν διατροφή. Είναι προφανές ότι ο λόγος δεν είναι πάντα η συμπόνοια προς τα ζώα. Ας είμαστε ειλικρινείς, οι άνθρωποι είναι εγωιστές. Η υγεία αποτελεί μέχρι και σήμερα τον Νο.1 λόγο που κάποιος γίνεται βίγκαν, συνήθως μετά από ιατρικές περιπέτειες. Όμως το αποτέλεσμα μετράει, σωστά; Ανεξάρτητα από τον λόγο για τον οποίο το κάνουν (για τα ζώα, για το περιβάλλον ή για την υγεία τους), όλο και περισσότεροι άνθρωποι πετάνε στα σκουπίδια το μαχαίρι της μπριζόλας και τον τρίφτη τυριού.

• Οι επαγγελματίες της υγείας έρχονται σιγά-σιγά στα συγκαλά τους. Ολοένα και περισσότεροι γιατροί και διατροφολόγοι ενημερώνονται για τα νέα δεδομένα και επιλέγουν την βίγκαν διατροφή τόσο για τον εαυτό τους όσο και για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των ασθενών τους. Καλός γιατρός είναι αυτός που θεραπεύει τον ασθενή του και όχι αυτός που τον βάζει σε έναν αιώνιο μαραθώνιο χαπιών, έτσι πολλοί γιατροί μιλούν πλέον ανοιχτά για τα οφέλη μιας υγιεινής, ισορροπημένης βίγκαν διατροφής, που αποδεδειγμένα μπορεί να αντιστρέψει ασθένειες και να μας χαρίσει αρκετά παραπάνω χρόνια ζωής.

Κινήσεις όπως το Διεθνές Συνέδριο για την Φροντίδα Υγείας με Φυτοφαγική Διατροφή (International Plant-Based Nutrition Healthcare Conference) ή η κλινική Barnard Medical Center, όπου επιχειρείται η διαχείριση ασθενειών μέσω της διατροφής, αποτελούν πολύ χαρακτηριστικά παραδείγματα της στροφής των επαγγελματιών της υγείας προς την αλήθεια.

 

Σχόλια Facebook