ΗΘΙΚΗ

Θάνατος ελευθέρας βοσκής

Από  | 

Η ένδειξη «ελευθέρας βοσκής» προφασίζεται μια ελπίδα. Mια εικόνα από κότες και γαλοπούλες που ζουν σε κάποιο εξωτερικό χώρο, κάτω από τον ήλιο και βοσκάνε ανέμελες στο χορτάρι. Καθησυχάζει τον καταναλωτή, προσπαθώντας να τον πείσει ότι το κομμάτι από “κρέας” που μόλις αγόρασε, υπήρξε ένα ζώο που έζησε φυσιολογικά, ελεύθερο και πέθανε όταν ήρθε η ώρα του με τον λιγότερο δυνατό ή ακόμη και καθόλου πόνο ή σπαραγμό.

Από την άλλη, η ένδειξη «εκτός κλωβού» μεταδίδει μια παρόμοια εντύπωση, ζώων που ζουν ελεύθερα όπως η φύση έχει προβλέψει.

Ποια είναι η πραγματικότητα πίσω από τις ετικέτες «ελευθέρας βοσκής» και «εκτός κλωβού», όμως;

Τα πουλιά μπορούν να πωλούνται νόμιμα ως “ελευθέρας βοσκής” αν η μονάδα που τα εκμεταλλεύεται έχει μια κρατική πιστοποίηση πως αυτά μπορούν να έχουν πρόσβαση στον εξωτερικό χώρο. Σε πολλές περιπτώσεις, οι πόρτες της μονάδας μπορεί να ανοίγουν μόνο για δέκα λεπτά την ημέρα και η πιστοποίηση συνεχίζει να ισχύει. Στην πραγματικότητα, οι κότες είναι τα πιο άγρια αδικημένα και βασανισμένα ζώα εκτροφής, αφού για αυτές υπάρχουν οι λιγότεροι ή και καθόλου νόμοι προστασίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα κράτη προσφέρουν περισσότερα δικαιώματα και ποιότητα ζωής σε δολοφόνους, παιδεραστές και βιαστές, παρά στα ζώα τα οποία εκτρέφονται για ανθρώπινη κατανάλωση.

Ο Joe Briggs, που επισκέφτηκε εκατοντάδες φάρμες κοτόπουλων για να δει από κοντά πώς ζουν, περιγράφει με τον πιο δραματικό τρόπο τα όσα είδε:

Περιόδευα στο Polyface της Βιρτζίνια μια αποπνικτική μέρα. Τα κοτόπουλα ήταν μέσα σε ασφυκτικά κλουβιά σε ένα υπόστεγο με σκεπή λαμαρίνας κάτω από τον καυτό ήλιο. Κουτουλούσαν μεταξύ τους, σαν τρελά. Τα κλουβιά βρίσκονταν πάνω από βουνά κοπριάς, μέσα από την οποία τα κοτόπουλα υποτίθεται πως έπρεπε να τρώνε τις διάφορες κάμπιες. Κουνέλια κρατούνταν σε αιωρούμενα, στεγνά, συρμάτινα κλουβιά. Δεν υπήρχε κανένα ίχνος ελευθερίας ή συμπόνοιας για αυτά τα ζώα.

Οι γαλοπούλες ‘ελευθέρας βοσκής’ που είδα στεγάζονταν σε ένα χωράφι μέσα σε πολικό ψύχος, χωρίς καμία εγκατάσταση προστασίας παρά μόνο ένα τρύπιο υπόστεγο όπου χωρούσαν μόνο οι μισές να μπουν από κάτω. Οι υπόλοιπες συνωστίζονταν δίπλα-δίπλα, τρέμοντας από το κρύο. Οι αγρότες έπιαναν τα πουλιά από τα πόδια και τα κουβαλούσαν ανάποδα, ενώ αυτά φτερούγιζαν με αγωνία, προσπαθώντας να γυρίσουν πάλι όρθια. Έτσι τα κουβαλάμε’, μου έλεγαν.

Υπάρχουν όμως αυγά ή κρέας από κοτόπουλα που να είναι «βιολογικά», «πιστοποιημένης ανθρώπινης μεταχείρισης» ή τέλος πάντων, κατά κάποιο τρόπο, άνευ βασανιστηρίων;

Μπορεί και να υπάρχουν. Στην χώρα μας, πολλοί διατηρούν μικρές, οικογενειακές εγκαταστάσεις με σχετικά εξοπλισμένα και προστατευμένα κοτέτσια. Όμως, πρώτον αυτές οι εγκαταστάσεις είναι πολύ λίγες και σε καμία περίπτωση δεν είναι οι προμηθευτές των προϊόντων της αγοράς και δεύτερον, η τύχη αυτών των πουλιών είναι και πάλι η ίδια, ανεξάρτητα από την ποιότητα ζωής τους: Πρόκειται να τις εκμεταλλευτούν, να τους κλέψουν τα μωρά και να τις σκοτώσουν μόλις η παραγωγή αυγών δεν συμφέρει πλέον τον ιδιοκτήτη τους.

Το θέμα είναι καθαρά ηθικής. Ακόμη κι αν οι κότες ζουν ελεύθερες σε κάποιο καταπράσινο λιβάδι και βοσκάνε όλη μέρα κάτω από τον ήλιο, ο παράγοντας της υποδούλωσης και της εκμετάλλευσης συνεχίζει να υπάρχει. Διότι αυτές οι κότες «ανήκουν» σε κάποιον. Δεν είναι ελεύθερα πλάσματα αλλά είναι οικονομικές μονάδες, ιδιοκτησία, εμπόρευμα. Δεν είναι πραγματικά ελεύθερες, εφόσον ένας άνθρωπος τις εκτρέφει για να τους παίρνει τα αυγά και για να τις σκοτώσει για το κρέας τους. Όταν ακούτε κάποιον από αυτούς να λέει ότι αγαπά τις κότες του, ρωτήστε τον: «Τι συμβαίνει όταν κάποια από τις κότες, που αγαπάς, σταματήσει να κάνει πολλά αυγά ή αρρωστήσει;».

Οι ενδείξεις, λοιπόν, «βιολογικό» ή «πιστοποιημένο», αφορούν τους ανθρώπους και όχι τα ζώα. Αφορούν τους καταναλωτές, που θέλουν να αισθάνονται σίγουροι για την υγεία τους και να τα έχουν καλά με τη συνείδησή τους.

Επισκέπτες στην φάρμα Pete and Gerry’s Organic Eggs, στο Χάμπσαϊρ της Αγγλίας, η οποία έχει πιστοποίηση «ανθρώπινης μεταχείρισης», σοκαρισμένοι διαπίστωσαν πως μέσα στις εγκαταστάσεις υπήρχαν 100.000 κοτοπουλάκια με κομμένα ράμφη, στοιβαγμένα σε έναν χώρο που κανονικά δεν χωρούσε ούτε τα μισά. Η θάλασσα από πουλιά ήταν τόσο μεγάλη, που κανείς δεν μπορούσε να διακρίνει το έδαφος. Οι επισκέπτες δεν είδαν πουθενά γρασίδι ή φυτά, παρά μόνο χώμα, τσιμέντο, βρωμιές, λάσπες και μια αποπνικτική μυρωδιά από ούρα.

Αναρωτιέμαι, αν πράγματι η έκφραση «ανθρώπινη μεταχείριση» έχει νόημα και είναι κυριολεκτική, τότε θα βάζατε τα παιδιά σας να ζήσουν στα ίδια μέρη και στις ίδιες συνθήκες; Αφού είναι «ανθρώπινες» οι συνθήκες, άρα λογικά πρέπει να είναι κατάλληλες για ανθρώπους. Ε;

Αν και οι ελεύθερες κότες μπορούν να ζήσουν από 7 έως και 15 χρόνια, οι κότες «ελευθέρας βοσκής» και οι «βιολογικές» κότες θα ζήσουν ένα μικρό μόνο ποσοστό του προσδόκιμου ζωής τους. Κουβαλιούνται ανάποδα, πιασμένες από τα πόδια, ρίχνονται μέσα σε φορτηγά σαν να ήταν σκουπίδια και οδηγούνται στα ίδια σφαγεία, ακριβώς όπως και οι υπόλοιπες κότες κλωβού. Στον θάνατο, δεν υπάρχει τίποτα βιολογικό ή ανθρώπινο. Πολλά από αυτά τα φιλήσυχα και όμορφα πουλιά καταλήγουν σε υπαίθριους πωλητές, τοποθετούνται μέσα σε βρωμερά και στενά κλουβιά, συνήθως χωρίς νερό και τροφή, και γυρνάνε από μέρος σε μέρος για να πουληθούν σε ιδιώτες εκτροφείς.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε μια υπαίθρια αγορά όπου πωλούνται ζωντανά, βιολογικά, ελευθέρας βοσκής κοτόπουλα. Ο πελάτης, μπορεί να ψωνίσει κοτόπουλο το οποίο σφάζεται την στιγμή της παραγγελίας:

Η παραγωγή αυγών, από την άλλη, είναι άλλη μια από τις πολλές φρικαλεότητες που κάνει η ανθρωπότητα. Η αυγοπαραγωγή έχει ως αποτέλεσμα έναν τεράστιο αριθμό αρσενικών νεοσσών. Καθώς τα εκκολαπτήρια χρειάζονται μόνο τα θηλυκά πουλιά, που θα γεννούν αυγά και θα κάνουν καλύτερα «κρέας», τα αρσενικά έχουν πρακτικά μηδενική αξία. Έτσι, αμέσως μετά τη γέννησή τους πετιούνται σε σακούλες για να πεθάνουν από ασφυξία, αλέθονται ζωντανά σε τεράστιες μηχανές ή δηλητηριάζονται με αέρια. Για κάθε θηλυκό πουλάκι που γεννιέται, ένα αρσενικό αδερφάκι του πετιέται στα σκουπίδια ή γίνεται πάστα σάρκας για τις κονσέρβες των κατοικίδιων σκύλων σας. Κανένας νόμος δεν προστατεύει τα νεογέννητα πουλάκια.

 

Τι μπορείς να κάνεις για όλα αυτά;
Tο καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι να γίνεις βίγκαν. Τρώγοντας τις κότες και τα αυγά τους, χρηματοδοτείς όλη αυτή τη βιομηχανία θανάτου. Μπορείς εύκολα να αρνηθείς την συμμετοχή σου σε όλο αυτό, απλώς σταματώντας να τρως ζώα. Δεν έχεις καμία βιολογική ανάγκη να τρως ζώα ή αυγά ζώων. Οι βίγκαν σε όλο τον κόσμο ζουν υπέροχα, χάρη στα πλούσια θρεπτικά συστατικά που προσφέρουν τα λαχανικά, τα όσπρια, τα δημητριακά, τα φρούτα και οι καρποί.

Πώς να αντικαταστήσω τα αυγά σε συνταγές;
Εύκολα! Υπάρχουν πολλές εναλλακτικές και θρεπτικές λύσεις για την μαγειρική και την ζαχαροπλαστική. Πολλές φορές, δεν χρειάζεται καν να χρησιμοποιήσεις αυγά, ούτε και υποκατάστατα.

Ανακάτεψε μια κουταλιά της σούπας κοπανισμένο λιναρόσπορο με 3 κουταλιές νερό και ανακάτεψε. Το αποτέλεσμα είναι μια γλοιώδης πάστα που μοιάζει πολύ με το ασπράδι και αντικαθιστά 1 αυγό.

Λιώσε μισή μπανάνα με το πιρούνι. Αντικαθιστά 1 αυγό σε συνταγές για κέικ, μάφιν ή κρέπες.

Ένα τέταρτο της κούπας πουρές μήλου, αντικαθιστά 1 αυγό και είναι ιδανικό για συνταγές όπου θέλεις υγρασία, όπως brownies και τούρτες.

Δες και ένα βίντεο με τρόπους αντικατάστασης των αυγών και πώς να το κάνεις:

 

Σχόλια Facebook