ΝΕΑ

Γλυκό ή λαχανικό; Αναλόγως πώς εκπαίδευσες τον εγκέφαλό σου!

Από  | 

Νομίζεις ότι τρως αυτά που θέλεις; Ή μήπως τρως αυτά που συνήθισες να τρως; Αν έχεις ακούσει ότι ο εγκέφαλος εκπαιδεύεται, ακριβώς όπως και το κατοικίδιό σου, άκουσες σωστά.

Όλοι ξέρουμε κάποιον που παίρνει κάθε μέρα στη δουλειά ή στο σχολείο το ίδιο ακριβώς γεύμα. Το κάνουν πολλοί. Ίσως, μάλιστα, αυτό το άτομο είσαι εσύ. Οι άνθρωποι είναι πλάσματα της συνήθειας και το φαγητό που τρώμε καθημερινά δεν διαφέρει πολύ από τις υπόλοιπες συνήθειες που βρίσκονται τυπωμένες στον εγκέφαλό μας.

Αρπάζεις μια μπανάνα κάθε πρωί επειδή είναι εύκολο και βολικό να την φας στο δρόμο για τη δουλειά; Ή μήπως αγοράζεις πάντα την ίδια μάρκα δημητριακών από το σούπερ μάρκετ επειδή είναι τα αγαπημένα σου δημητριακά και δεν τα αλλάζεις με τίποτα;

Η πραγματικότητα είναι πως οι περισσότεροι από εμάς τρώμε τα ίδια φαγητά σε τακτική βάση, όχι μόνο λόγω ευκολίας αλλά επειδή οι άνθρωποι έχουν μια φυσική τάση προς την ρουτίνα.

Η επιστήμη επιβεβαιώνει πως είμαστε ικανοί να αναπτύσσουμε συνήθειες χωρίς να έχουμε απαραιτήτως την ηθελημένη σκέψη ή σκοπό για κάτι τέτοιο. Οι ερευνητές έχουν μάλιστα εντοπίσει και την περιοχή του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνη για την δημιουργία συνηθειών. Οι τάσεις μας να τρώμε τα ίδια φαγητά συνεχώς εμφανίζονται όταν μια περιοχή του εγκεφάλου που ονομάζεται βασικά γάγγλια παίρνει μπρος και μάς λέει, “Φίλε, βλέπω ότι τρως αυτό το φαγητό συχνά. Θα κάνω αυτή την συμπεριφορά αυτόματη έτσι ώστε η περιοχή λήψης αποφάσεων του εγκεφάλου σου να χαλαρώσει”. Τα βασικά γάγγλια θέλουν να κάνουν τη ζωή μας πιο βολική. Οι αυτοματοποιημένες συμπεριφορές εξοικονομούν ενέργεια στον εγκέφαλό μας, έτσι ώστε να μην χρειάζεται να παίρνουμε συνεχώς αποφάσεις που έχουν ήδη αξιολογηθεί.

Αυτό είναι καλό, αλλά μπορεί να λειτουργήσει εναντίον μας αν εθιστούμε, για παράδειγμα, στα μπισκότα ή στη ζάχαρη. Αντίθετα, μπορεί να λειτουργήσει προς όφελός μας αν θέλουμε να κάνουμε πιο υγιεινές επιλογές στο φαγητό. Ο υγιεινός τρόπος ζωής και η κατανάλωση περισσότερων φρούτων, λαχανικών, φασολιών και καρπών γίνεται πολύ πιο απλή υπόθεση αν μπορέσουμε να τον κάνουμε συνήθεια.

Πολλοί άνθρωποι το έχουν ήδη πετύχει αυτό. Πρόκειται για μια λαχτάρα, μια ενστικτώδη ανάγκη να υπάρχουν πάντα λαχανικά τραπέζι. Χωρίς σκέψη. Χωρίς συνειδητή αξιολόγηση του τί τρώμε. Ένας τέτοιος “εκπαιδευμένος” εγκέφαλος, δεν αισθάνεται καλά σε ένα γεύμα από το οποίο λείπουν οι υγιεινές επιλογές, ακριβώς όπως κάποιοι δεν ησυχάζουν αν δεν υπάρχει γλυκό στο ψυγείο.

Τα καλά νέα είναι ότι είναι πανεύκολο να το πετύχεις αυτό και δεν χρειάζεται πολύς χρόνος. Πολλές έρευνες έχουν δείξει πως όταν οι υποδοχείς γεύσης μας δεν έχουν πλέον πρόσβαση στις γεύσεις που έχουν συνηθίσει και αγαπούν, τότε ξεκινούν να συνηθίζουν και να αγαπάνε τις νέες γεύσεις με τις οποίες έρχονται σε επαφή. Όντας πλάσματα της συνήθειας, απολαμβάνουμε φαγητά τα οποία τρώμε συνήθως. Έτσι, όταν αλλάζουμε τα φαγητά που τρώμε συνήθως, μετά από σύντομο χρονικό διάστημα οι νέες γεύσεις γίνονται οι περισσότερο επιθυμητές.

Πόσος χρόνος χρειάζεται για να αλλάξουν οι γεύσεις που λαχταράμε και να αποκτήσουμε νέες συνήθειες; Είναι απίστευτο, αλλά οι έρευνες έχουν δείξει ότι μπορεί να πάρει μόνο δύο εβδομάδες. Αν αρχίσεις να φτιάχνεις πράσινους χυμούς κάθε μέρα για δύο βδομάδες, θα έχεις αποκτήσει μια νέα συνήθεια. Μπορεί την πρώτη βδομάδα η προετοιμασία αυτών των χυμών να σου φαίνεται ανιαρή, όμως μετά την δεύτερη βδομάδα θα λαχταράς αυτούς τους υγιεινούς πράσινους χυμούς, όπως την λιακάδα μετά από ένα μακρύ, βαρύ χειμώνα.

Αν λοιπόν θέλεις όχι απλώς να τρως αλλά να γουστάρεις να τρως σπανάκι, λάχανο, μαρούλι, μπρόκολο ή ο,τιδήποτε άλλο υγιεινό, το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να δημιουργήσεις μια νέα συνήθεια στον εγκέφαλό σου.

Ομοίως, αν αρχίσεις να μειώνεις την κατανάλωση λαδιού, αλατιού και ζάχαρης και όλων των επεξεργασμένων, συσκευασμένων τροφών ή των fast food, σε περίπου δύο εβδομάδες θα πάψουν να σου λείπουν και δεν θα τα επιθυμείς.

Οι υγιεινές διατροφικές επιλογές γίνονται πιο εύκολες όταν τις κάνουμε μέρος μια καθημερινής ρουτίνας. Όταν εκπαιδεύουμε τους εαυτούς μας σχετικά με την σπουδαιότητα των φυτικών τροφών στη ζωή μας, που προλαμβάνουν ασθένειες και προσφέρουν μια υγιή ζωή, τότε η υιοθέτηση μιας μόνιμης αλλαγής προς αυτή την κατεύθυνση γίνεται εύκολη.

Έχεις μπλέντερ και λαχανικά; Ξεκίνα!

 

Πηγή

 

Σχόλια Facebook