ΑΠΟΨΕΙΣ

Επιχειρήματα για να ΜΗΝ είσαι βίγκαν (Μέρος Β’)

Από  | 

Γίνεται μια περίεργη μάχη μεταξύ των βίγκαν και των υπολοίπων. Λέω περίεργη γιατί ο καιρός που δεν ήμουν βίγκαν δεν είναι πολύ μακριά και δεν θυμάμαι να είχα ποτέ πρόβλημα μαζί τους. Τουναντίον, επικροτούσα την στάση τους απλώς μάλλον ήμουν μαλακισμένο και δεν μπορούσα να την υιοθετήσω.

Έχουν στηθεί ακόμη και “αντι-βίγκαν” πρωτοβουλίες – λες και οι χορτοφάγοι είναι καμία σέκτα τζιχαντιστών και προσπαθούν να κάνουν κακό στον κόσμο.

Τέλος πάντων, από την τελευταία φορά που ασχολήθηκα με τα λεγόμενα “επιχειρήματα και απορίες” των μη-βίγκαν, πέρασε λίγος καιρός και μαζεύτηκαν κι άλλα. Όπως πάντα, ορισμένα από αυτά ξεπερνούν κάθε όριο ηλιθιότητας ενώ άλλα είναι κάπως πιο λογικά, οπότε είπα να τα μαζέψω και πάλι σε μια ανάρτηση.

 

Ο βιγκανισμός είναι μια μόδα των Αμερικάνων για να προωθήσουν τα μεταλλαγμένα της Monsanto και να χάσουν τη δουλειά τους οι κτηνοτρόφοι μας.

Το φεμινιστικό κίνημα στα πρώτα του βήματα είχε επίσης εκληφθεί από την πλειοψηφία του κόσμου ως “μόδα”. Η μεγάλη αντικαπνιστική εκστρατεία στις ΗΠΑ, ήταν επίσης μια “μόδα” – επειδή εκείνα τα χρόνια κάπνιζαν οι πάντες. Ό,τι αλλαγή επιδιώκεται στην κοινωνία, εκλαμβάνεται ως μόδα ή ως κάποιο σκοτεινό συμφέρον των Ιλουμινάτι.

Όταν ψάχνεις και περιμένεις κάθε δυνατή ευκαιρία για να δικαιολογήσεις το “δικαίωμα” σου να τρως ζώα και να απαλλαγείς από τους ενοχλητικούς φιλόζωους, κατά τη γνώμη μου είναι πολύ λογικό να αναπαράγεις ακόμη και τέτοιες ανόητες συνωμοσιολογίες. Με τον ίδιο τρόπο που κάποιοι επικαλούνται τα δήθεν αισθήματα και δικαιώματα των φυτών για να αντικρούσουν τους βίγκαν, κάποιοι μιλούν για μια νέα “μόδα” ή ακόμη χειρότερα για ένα στημένο παιχνίδι που σκοπό έχει να επιβάλει στην αγορά τη σόγια ή το κρέας εργαστηρίου. Πρώτα απ’ όλα, οι περισσότεροι βίγκαν αποφεύγουν τα μεταλλαγμένα όπως ο διάολος το λιβάνι. Ψάχνουν και προτιμούν βιολογικά προϊόντα, οπότε μάλλον δεν είναι και οι καλύτεροι πελάτες της Monsanto. Επιπλέον, όπως θα διαβάσεις και στην επόμενη ερώτηση, τα μεταλλαγμένα χρησιμοποιούνται κατά κόρον σε μη-βίγκαν τρόφιμα: Στις ζωοτροφές που ταΐζουν τα ζώα κτηνοτροφίας, σε αλλαντικά, σνακ, γαλακτοκομικά, ακόμη και αυτά καθεαυτά τα ζώα. Δες εδώ μεταλλαγμένες αγελάδες και κοτόπουλα.

Ο βιγκανισμός δεν είναι μόδα. Ήδη από την αρχαιότητα υπήρχαν σοβαρές κριτικές ενάντια στην κατανάλωση ζώων. Πάντοτε, σε κάθε στιγμή της ιστορίας, υπήρχαν χορτοφάγοι άνθρωποι. Απλώς τώρα γίνεται μαζική και ενιαία προσπάθεια προώθησης της χορτοφαγίας, με αποτέλεσμα να το εκλαμβάνεις ως μόδα.

 

Οι βίγκαν τρώνε μεταλλαγμένα. Όλη η σόγια είναι μεταλλαγμένη.

Για την ακρίβεια, όχι όλη. Το 90% της σόγιας είναι μεταλλαγμένη. Επίσης όμως, το 90% της σόγιας παγκοσμίως, ταΐζεται στα ζώα. Δεν είναι μεγάλη σύμπτωση αυτά τα νούμερα;

Όλη η μεταλλαγμένη σόγια παράγεται για ζωοτροφές, επομένως την τρώνε τα ζώα, κι αν τρως ζώα, την τρως κι εσύ και μάλιστα κατά κόρον. Η μεταλλαγμένη σόγια μπορεί να είναι επίσης βασικό συστατικό σε σνακ, παγωτά, γλυκά, μαργαρίνες, αλλαντικά και πολλά ακόμη ζωικά προϊόντα που τρως.

Εν πάσει περιπτώσει, παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι βίγκαν επιλέγουν προϊόντα σόγιας που είναι βιολογικά, και παρά το γεγονός ότι ΔΕΝ τρώνε όλοι σόγια, ας υποθέσουμε ότι κάποια από τα τρόφιμά τους περιέχουν μεταλλαγμένη σόγια. Γιατί επιλέγεις συγκεκριμένα τη σόγια ως επιχείρημα; Και οι ντομάτες είναι μεταλλαγμένες, και το καλαμπόκι, και τα περισσότερα φρούτα. Αλλά εσύ ασχολείσαι μόνο με τη σόγια. Γιατί; Μα, προφανώς επειδή την τρώνε οι βίγκαν. Άρα είσαι κακοπροαίρετος.

 

Είμαι κι εγώ φιλόζωος, έχω ένα σκύλο και δυο γάτες.

Μπράβο σου. Είμαι σίγουρος ότι δίνεις και πουρπουάρ στην καφετέρια και κάθε Χριστούγεννα αγοράζεις μια κάρτα Unicef. Αλλά δεν μπορείς να λέγεσαι φιλόζωος επειδή η ελληνική γλώσσα είναι πολύ συγκεκριμένη: Φιλόζωος σημαίνει φίλος των ζώων. Αν θέλεις μπορείς να λέγεσαι σκυλόφιλος ή γατόφιλος, όπως κάποιοι είναι ποδοσφαιρόφιλοι, αλλά σίγουρα δεν μπορείς να αποκαλείς τον εαυτό σου φιλόζωο και ταυτοχρόνως να πληρώνεις κάποιους για να σκοτώνουν ζώα και να τα φέρνουν στο τραπέζι σου να τα φας.

 

Τα ζώα που υπερασπίζεστε δεν είναι της φύσης. Οι άνθρωποι τα εκτρέφουν για φαγητό.

Αυτό έχει απαντηθεί τόσες φορές που κατάντησε πλέον κλισέ. Παρόλα αυτά ορισμένοι συνεχίζουν να έχουν αυτή την άποψη.

Από πότε η εκτροφή ενός είδους δικαιολογεί τον βασανισμό και τον θάνατό του; Μπορώ να σκοτώσω και να φάω τη γάτα μου, αν την είχα εκθρέψει γι’ αυτό το σκοπό; Μπορώ να έχω στο υπόγειό μου 10-15 κοπέλες και να τις βιάζω κάθε μέρα, εφόσον τις είχα εξαρχής μεγαλώσει γι’ αυτό το σκοπό;

Τα ίδια έλεγαν πριν από 200 χρόνια και για τους σκλάβους στις φάρμες. Μην ανησυχείς, δεν είναι κανονικοί άνθρωποι. Εδώ στη φάρμα γεννήθηκαν, τους μεγάλωσα για να γίνουν σκλάβοι.

Κάθε ζωντανό ον αισθάνεται τον πόνο και την αγωνία με τον ίδιο τρόπο, ασχέτως αν προέρχεται από τη φύση, αν είναι εκτροφής ή μεταλλαγμένο. Οι βίγκαν υποστηρίζουν την ειρηνική στάση απέναντι στα ζώα, επομένως δεν μας ενδιαφέρει με ποιον τρόπο και για ποιον λόγο βρέθηκε ένα ζώο κάπου, μας ενδιαφέρει το τί πρόκειται να πάθει.

 

Είστε φανατικοί.

Οι περισσότεροι βίγκαν όχι μόνο δεν είναι φανατικοί, αλλά περνούν απαρατήρητοι. Δεν ξέρεις καν ότι είναι βίγκαν. Φανατικοί είναι οι ακτιβιστές, αυτοί δηλαδή που με διάφορους τρόπους προσπαθούν να μεταδώσουν το μήνυμα και σε άλλους ή να σώσουν ζώα. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να είναι κάποιος ακτιβιστής – από εξαιρετικά επικίνδυνοι και ακραίοι όπως η κατάληψη σφαγείων έως και παθητικοί, όπως η ενημέρωση μέσω διαδικτύου, τα φυλλάδια, τα βίντεο κ.λπ. Όσοι ασχολούνται με κάτι τέτοιο, συνήθως είναι φανατικοί και καλά κάνουν.

Πώς αλλιώς το φανταζόσουν; Κάποιοι αρπάζουν ζώα και τους κόβουν τους λαιμούς, τους κάνουν ηλεκτροσόκ, τα γδέρνουν, τα χτυπάνε, τα κομματιάζουν και πουλάνε στην αγορά κομμάτια από το σώμα τους. Πώς είναι δυνατόν να είναι κάποιος «μη-φανατικός» με αυτό; Αν έβλεπες μπροστά στα μάτια σου κάποιον να σκοτώνει κουτάβια, με ποιον ακριβώς “μη-φανατικό” τρόπο θα το χειριζόσουν;

Αυτό που βλέπεις ως φανατισμό είναι απλώς η αγωνία μας να υπερασπίσουμε τα δικαιώματα των ζώων. Κι επειδή η δολοφονία και η πώληση ζώων είναι νόμιμη, δεν μπορούμε να σου αρπάξουμε από τα χέρια το μπέικον που αγόρασες. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να σου εξηγήσουμε με κάθε δυνατό τρόπο τί κάνεις και να ελπίζουμε ότι θα πειστείς.

 

Τι βλακείες είναι αυτές για το γάλα; Τι θα δίνουμε στα παιδιά μας;

Πριν σου απαντήσω, αναλογίσου για ένα λεπτό αν η όλη φάση με το αγελαδινό γάλα σου φαίνεται λογική. Προσοχή, δεν ρωτάω αν είναι καλό ή κακό, θρεπτικό ή επικίνδυνο, απλώς αν σου φαίνεται λογικό. Είναι λογικό άνθρωποι να πίνουν το γάλα μιας αγελάδας;

Από βιολογικής άποψης το κάθε θηλαστικό ζώο παράγει γάλα για τα μικρά του. Η σκύλα για τα κουτάβια της, η λέαινα για τα λιονταράκια της, η γυναίκα για τα μωρά της και η αγελάδα για τα μοσχαράκια της. Επιπλέον σε όλα τα θηλαστικά υπάρχει η έννοια του απογαλακτισμού, δηλαδή κάποια χρονική στιγμή που το μικρό σταματάει να πίνει γάλα, ξεκινάει να τρώει τροφή και η μητέρα σταματά να παράγει γάλα. Αυτό ισχύει σε όλη τη φύση, σε όλα τα ζώα, εκτός από τον άνθρωπο! Ο άνθρωπος μόλις το παιδί του σταματήσει να θηλάζει το γάλα της μητέρας του, συνεχίζει να του δίνει γάλα και μάλιστα όχι ανθρώπινο, αλλά το γάλα ενός άλλου είδους! Αυτό δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να είναι φυσιολογικό.

Αφού ρωτάς, αυτό που πρέπει να δίνεις στο παιδί σου είναι φαγητό. Υγιεινό, φυσικό και φυσιολογικό φαγητό. Όταν ο κύκλος του θηλασμού τελειώσει και το παιδί σου απογαλακτιστεί, δεν έχει πλέον ανάγκη ούτε από μία σταγόνα γάλα. Είμαστε εμείς οι ενήλικες, με την νουθεσία των διαφημίσεων στην τηλεόραση, που αναγκάζουμε τα παιδιά να πίνουν το γάλα ενός άλλου ζώου και μάλιστα συχνά το πίνουν ακόμη και ενήλικες. Μεγάλοι άνθρωποι, ξυπνούν το πρωί και πίνουν το γάλα μιας αγελάδας!

Το γάλα δεν είναι τόσο υγιεινό όσο νομίζεις. Δες εδώ, κι εδώ. Πρόκειται για μια μεγάλη απάτη της βιομηχανίας και του μάρκετινγκ. Μόνο το ανθρώπινο, μητρικό γάλα είναι κατάλληλο και θρεπτικό για τα παιδιά. Το γάλα της αγελάδας είναι κατάλληλο για τα μοσχαράκια, τα οποία ο άνθρωπος απομακρύνει με τη βία από τις μητέρες τους έτσι ώστε να πιει το γάλα που κανονικά προορίζονταν για αυτά. Πλειάδα επιστημόνων έχουν τονίσει πως το γάλα από ζώα όχι μόνο δεν κάνει κανένα καλό στα παιδιά μας και σε εμάς, αλλά επιπλέον περιέχει πολλούς κινδύνους.

Αν παρόλα αυτά θέλεις οπωσδήποτε να δώσεις κάποιου είδους γάλα στο παιδί σου, είτε για λόγους υγείας είτε για λόγους ευκολίας (π.χ. δημητριακά με γάλα), μπορείς να επιλέξεις από πολλά διαφορετικά φυτικά γάλατα: Καρύδας, φουντουκιού, ρυζιού, σόγιας, βρώμης, όλα τους πολύ θρεπτικά και απολύτως υγιεινά.

Σχόλια Facebook